8. maj 2024

Hele landet: Siden en ny lov om overvågning af kundeforhold i bl.a. banker og vekselkontorer trådte i kraft, er antallet af indeberetninger til Statsadvokatens Hvidvasksekretariat steget.

I 2007 modtog Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitets Hvidvasksekretariat 1349 indeberetninger om mistænkelige økonomiske forhold. Det er en markant stigning i forhold til året før, hvor antallet var 876.

årsagen til det stigende antal indberetninger kan blandt andet være de nye lovkrav, som trådte i kraft den 1. januar 2007.

Indberetningerne er kommet fra blandt andet pengeinstitutter, vekselkontorer og pengeoverførselsvirksomheder, som har mistænkt kunder for at være i færd med at hvidvaske udbytte fra strafbare handlinger eller for at finansiere terrorisme.

Det er Hvidvasksekretariatet, der modtager indberetningen, og derefter afgører den relevante politikreds, om sagen skal efterforskes. Fremover vil sekretariatet dog i stigende grad selv behandle indeberetninger og starte den indledende efterforskning.

En del af indberetningerne fra 2007 bliver stadig efterforsket, men i løbet af det forgangne år er der truffet 127 afgørelser i sagerne. De har drejet sig om penge, der er kommet til veje via narkotikakriminalitet, tyveri og overtrædelse af skatte- og toldregler.

– rl