25. juli 2024
palestine flags waving behind tree

Arkivfoto: Pok Rie / Pexels.com.

En gruppe studerende har mandag slået telte op foran Københavns Universitet.

De pro-palæstinensiske demonstranter beskylder Københavns Universitet for at “investere i folkemord” og kræver bl.a. at universitet skal stoppe sine investeringer i de palæstinensiske områder besat af Israel og et akademisk boykot af israelske universiteter.

I forbindelse med opsættelsen af teltlejren og kravene fra dens beboere har Københavns Universitet udsendt en meddelelse – et svar – på det sociale medie X, hvor det bl.a. hedder:

“Konflikten i Gaza vækker stærke og forståelige følelser. Vores studerende og ansatte er velkomne til at udtrykke deres holdning til konflikten, og også til at gøre det på universitetet. Vi hylder og skatter ytringsfriheden og den akademiske frihed. Universitetsledelsen kan og skal ikke udtrykke en mening på vegne af universitets ansatte og studerende om politiske forhold, herunder om den igangværende konflikt. “

“Universitetets opgave er, essentielt, at stille sig til rådighed som stedet, hvor også svære spørgsmål kan diskuteres, altid med respekt for andres perspektiv, også selv om det perspektiv kan synes langt fra ens eget, og med respekt for universitetets mission som et akademisk læringsfællesskab.”

Desuden står der bl.a. i meddelelsen at “Københavns Universitet som institution har ingen, og får ingen, holdning til den verserende konflikt i Gaza.” og “Københavns Universitets forskere har forskningsfrihed og beslutter selv hvem de samarbejder med under retningslinjer som fastlagt af regeringen.”

I meddelsen står der bl.a. at universitet som institution ikke har nogen – eller får nogen – holdning til konflikten i Gaza, at universitetets forskere har forskningsfrihed og selv besluttet hvem de samarbejder med under retningslinjer som fastlagt af regeringen, at universitetets etiske investeringspolitik af bestyrelsen og følger 10 konventioner, der har sit ophav i blandt andet FN og OECD.

Københavns Universitet skriver også, at man ikke vil acceptere “at teltlejren fører til chikane af ansatte og studerende eller at nogens sikkerhed bliver sat på spil”.

Til slut står der i universitetets meddelse på X:

“Demonstranterne er således velkomne til at udtrykke deres mening på universitetet, men vi forventer at de iagttager almindelige akademiske principper på universitetets område: søger dialog, ikke konflikt; giver plads til andre perspektiver end deres eget, og søger oplysning igennem argumentation.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.