5. maj 2024

København: Ny anholdelse og varetægtsfængsling i stor sag om narkosmugling.

En 36-årig herboende jordansk mand blev onsdag den 11. januar anholdt i Københavns Lufthavn og sigtet for at have planlagt og koordineret indsmuglingen af ikke under et kilogram kokain fra Peru.

Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og blev varetægtsfængslet i 27 dage. Den 36-årige er den 12. person, der anholdes i narkosagen, som kom frem i slutningen af juni 2011.

En 37-årig freelancejournalist er – sammen med den formodede medbagmand, der blev anholdt i tirsdags – yderligere blevet sigtet for at have smuglet ikke under et kilogram kokain fra Peru.

Dermed er journalisten JSP (beskyttet af navneforbud, ligesom flere øvrige sigtede i sagen -red.) sigtet for i perioden fra medio 2010 til medio 2011 at have planlagt, koordineret, solgt og medvirket til indsmugling af ikke under 9 kilogram kokain fra Peru. Herunder at have anvendt den danske statsborger VAK som kurer tre gange siden medio 2010. VAK er p.t. fængslet i Peru for forsøg på at smugle 1 kilogram kokain til Danmark for JSP.

– Det er en stor og meget grov sag med indsmugling af så store mængder af hård narkotika. Nu har vi fanget dem, vi har ledt efter, og det er meget tilfredsstillende. Med den seneste anholdelse vurderer vi, at vi kan lukke efterforskningen. Vi mangler blot sagsbehandlingen af den senest varetægtsfængslede. Størstedelen af sagskomplekset er for nogle uger siden overdraget til anklagemyndigheden med henblik på juridisk vurdering, siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen, Afdelingen for organiseret kriminalitet, Københavns Politi.

Baggrund:

Københavns Politi ransagede i februar 2011 en båd på Christianshavn. I forbindelse med ransagningen af båden blev der foretaget anholdelse af to sydamerikanske kurerer, som på deres hotel i København opbevarede 2 kilogram kokain. Begge kurerer blev i april måned 2011 hver idømt 6 års fængsel.

Efter yderligere efterforskningen blev der i juni 2011 foretaget anholdelse af flere personer i sagen:

GGK, som er sigtet for forsøg på salg af ikke under 2 kilogram kokain, som blev fundet på Hotel Hebron, samt yderligere salg af ikke under 500 gram kokain i perioden 2010-2011.

MSP, som er sigtet for besiddelse og opbevaring af 265 gram kokain, som politiet beslaglagde under ransagning, samt yderligere medvirken til planlægning og koordinering af indsmugling af ikke under 1000 gram kokain fra Peru til Danmark.

MM, som er sigtet for opbevaring af ikke under 265 gram kokain, som blev fundet under ransagning. JA, som er sigtet for køb af ikke under 240 gram kokain.

KHD, som er sigtet for køb af 120 gram kokain – og som har erkendt.

I september og oktober måned 2011 blev der yderligere foretaget anholdelse af:

JT, som er sigtet for i perioden fra medio 2010 til medio 2011 kontinuerligt at have indsmuglet ikke under 5 kilogram kokain fra Peru til Danmark.

RR, som er sigtet for medvirken til planlægning og koordinering af indsmugling af 1,7 kilogram kokain.

MLO, som blev sigtet for opbevaring af 80 gram kokain for JT. Tilstod og blev i november måned idømt 6 måneders fængsel.

I januar 2012 (11. januar) blev der foretaget anholdelse af:

MQ, som er sigtet for i juni måned 2011 at have medvirket til planlægning og koordinering af indsmugling af ikke under 1 kilogram kokain fra Peru til Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.