8. maj 2024
usa flag waving on white metal pole

Photo by Element5 Digital / Pexels

En mand er i højesteret blevet frikend for at have flaget med det amerikanske flag.

Manden havde den 9. april 2018 flaget med det amerikanske flag fra en flagstang på hans bopæl. I november sidste år blev han ved landsretten fundet skyldig i overtrædelse af straffeloven for at have overtrådt flagbekendtgørelsen om forbud mod at benytte fremmede nationsflag, 

Flagbekendtgørelsen stammer fra 1915 i tilslutning til en kongelig resolution af 7. juli 1854, som efter sin ordlyd modificerede en kongelig resolution af 21. december 1833 om generelt flagningsforbud.

Men torsdag afsagde højesteret dom i sagen og fastlog ud fra en vurdering af, hvilke hjemmelskrav der i dag må stilles ved indgreb af den pågældende karakter i borgernes rettigheder, at flagbekendtgørelsens forbud mod at flage med fremmede landes nationalflag ikke har den nødvendige hjemmel i resolutionen fra 1833, som blev udstedt af kongen under enevælden, eller i sædvaneretlige betragtninger. Manden blev herefter frifundet.

Højesteret fandt i øvrigt anledning til at bemærke bl.a., at efter Højesterets opfattelse kan borgeres flagning med fremmede landes nationalflag i dag i almindelighed ikke anses for en overtrædelse af et forbud ”til værn for statens forsvars- eller neutralitetsforanstaltninger” som anført i straffelovens § 110 c, stk. 1.

Det betyder, at man gerne må flage med andre landes flag, hvis man skulle have lyst til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.