6. maj 2024

Arbejde: Danskerne er parate til at gå ned i løn, hvis det kan redde jobbet. Det viser en ny undersøgelse, som Norstat Danmark har lavet for Nyhesdbureauet Newpaq.

Her har 500 repræsentativt udvalgte danskere taget stilling til, om de vil acceptere at gå ned i løn, hvis det kan rede arbejdspladsen. 50,8 procent er klar til lavere løn, og næsten en tredjedel eller 29 procent af danskerne vil om nødvendigt ofre 10 procent af lønnen. Næsten halvdelen af de adspurgte svarede blankt nej til at gå ned i løn, viser Norstat Danmarks tal.

Flere virksomheder, blandt andre Danish Crown og SAS, har allerede foreslået lønnedgang for de ansatte. Men ifølge Stine Pilegaard, der er chef for Dansk Erhvervs afdeling for arbejds- og erhvervsuddannelser, er lønnedgang ikke den mest oplagte vej at gå for kriseramte virksomheder.

– Lønnedgang er et redskab, danske virksomheder sjældent bruger. Der er andre redskaber, som bruges oftere. For eksempel at medarbejderen får tilbud om efteruddannelse med offentligt løntilskud, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Lavere løn kan dog være et muligt redskab, hvis virksomheden er lukningstruet, mener afdelingslederen.

– Det er ikke noget, som vi decideret går ud og anbefaler. Vi mener, at man skal respektere de overenskomster og aftaler, der ligger på arbejdsmarkedet. Men der kan selvfølgelig være konkrete situationer, hvor det vil kunne forhindre fyringer og lette situationen for virksomheden. Der synes vi, at det er oplagt at bruge redskabet, forklarer Stine Pilegaard.

Fagbevægelsen advarer dog arbejderne mod at tage imod sådanne tilbud.

– Som udgangspunkt vil jeg sige, at det skal man lade være med. Med mindre at der følger en jobgaranti med. Det må være sådan, at hvis man siger til medarbejderen, at de skal gå fem eller ti procent ned i løn, så garanterer man også, at de ikke bliver opsagt, udtaler Børge Frederiksen, der er formand for 3F's industrigruppe.

Han tilføjer, at ingen virksomheder har været villige til at udstede sådan en garanti indtil nu.

Arbejdsmarkedsekspert og lektor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen sår da også tvivl om, hvorvidt lønnedgang til de ansatte overhovedet kan redde en virksomhed.

– Hvis det er eksportvirksomheder, der har mistet 20-25 procent af deres eksport, og det vil vare i tre eller fire år, så hjælper det jo ikke noget, at medarbejderne går fem eller ti procent ned i løn, siger han til Newspaq.

Han mener samtidig, at det undergraver den danske aftalemodel. Flemming Ibsen opfordrer i stedet virksomhederne til at tilpasse arbejdspladsen til deres produktion og fyre, hvis de har for mange ansatte.

Det er specielt de 40-49-årige danskere, der er villige til at gå ned i løn. Her er tre ud af fem klar til en lønnedgang, mens det kun er to ud af fem blandt de 50-59-årige, der sige ja til at gå ned i løn.

– rl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.