21. juni 2024
aerial view of city buildings

Foto: Matteo Angeloni / Pexels.com

I 2020 blev der indført skærpede miljøzoner, der forhindrer ældre dieseldrevne varebiler uden partikelfilter i at køre i København og på Frederiksberg. Nu omfatter miljøzonerne også dieseldrevne personbiler uden partikelfilter.

-Vi har et kæmpe problem med luftforurening i København, og rigtig mange mennesker dør hvert år for tidligt på grund af det. Derfor kan stinkende dieselbiler ikke blive ved med at køre i København uden partikelfilter, og jeg er glad for, at vi nu får gjort noget ved det.

Sådan siger Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) om den nye ordning, der forbyder dieseldrevne personbiler uden partikelfilter at køre i miljøzonen i København, og som træder i kraft i dag, den 1. oktober 2023.

Miljøzonerne, der i forvejen omfatter krav om partikelfilter på ældre dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler, er udover København og Frederiksberg indført i Odense, Aarhus og Aalborg. Zonerne håndhæves automatisk via kameraer, som kan aflæse nummerplader.

Har man en ældre dieselbil, så kan løsningen være at få monteret et partikelfilter. Filteret har været et lovkrav for dieselbiler, som er indregistreret efter 1. januar 2011. Der er dog fortsat, pr. 30. maj 2023, indregistreret ca. 2600 dieseldrevne personbiler i Københavns Kommune, som ikke har et partikelfilter.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod er opmærksom på, at zonerne kan ramme dem, som i forvejen er økonomisk trængte – men i denne sag vejer hensynet til luftforureningen tungere:

-Jeg anerkender, at det er et problem for de bilister, der ikke har råd til at skifte til en nyere model eller få sat et partikelfilter på. Men vi er nødt til at gøre, hvad vi kan for at nedbringe luftforureningen i København. Hvis man ikke kan klare sig på andre måder og er afhængig af sin bil, så er der for de fleste nogle muligheder for at få et tilskud til at få sat partikelfilter på, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.