29. maj 2024
low angle photo of fireworks

Foto: Pexels.com

Mange glæder sig over det flotte fyrværkeri ved nytårstide, mens andre bliver skræmt eller ligefrem bange, når raketterne går til vejrs for at eksplodere i alskens farver, og så er der hensynet til dyrene og miljøet.

-For mange danskere hænger nytår ulæseligt sammen med raketter og bomberør. Men vi skal også tage hensyn til, at nogle f.eks. tidligere udsendte, dyr og naturen bliver påvirket af støj og forurening fra fyrværkeri. Det er vigtigt for mig at sige, at vi selvfølgelig stadig skal fejre nytåret med fyrværkeri, men nu bliver det i en kortere periode. På den måde kan vi tage hensyn til flere, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Efter den store fyrværkeri ulykke i Seest i 2004 blev der indført nye regler for salg og affyring af fyrværkeri, såledesat det kun blev tilladt at sælge fyrværkeri i december og affyring måtte ske fra den 1. december og frem til den 5. januar.

I 2014 indførtes der yderligere indskrænkninger, således at der først måtte sælges fyrværkeri fra 15. december og affyring måtte ske fra 27. december til og med 1. januar.

Nu vil regeringen forkorte fyrværkerisæsonen yderligere så det for private kun bliver tillade at affyre fyrværkeri den 31. december og 1. januar.

Større bøder

Udover en forkortelse af affyringsperioden vil regeringen også sætte bøderne i vejret.

Det skal medføre en bøde på 2500 kr., hvis man som privatperson bruger fyrværkeri uden for de to tilladtedage – det er 500 kr. mere end nu.

For de erhvervsdrivende skal det medføre en bøde på minimum 10.000 kr., hvis de sælger fyrværkeri uden for den tilladte salgsperiode, som er 15. – 31. december. Det er det dobbelte af de nuværende bødestørrelser.

Gælder til næste år

Regeringen vil fremsætte lovforslaget i anden halvdel af februar 2024. Derfor vil skærpelsen af fyrværkerireglerne først træde i kraft ifm. fyrværkerisæsonen 2024/2025.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.