16. juni 2024
hands grasping belly fat through shirt

Foto: Towfiqu barbhuiya / Pexels.com

Danske forskere står bag en ny banebrydende medicin, som fører til større vægttab, end eksisterende vægttabsmedicin gør, i hvertfald hos mus. Medicinen virker ved, at smugle særlige molekyler ind i hjernens appetitcenter og påvirke hjernens neuroplasticitet.

Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

”Jeg betragter det medicin, vi har i dag, som første generation af effektive lægemidler mod overvægt. Nu kommer vi så med et nyt bud på den næste generation af vægttabsmedicin, der virker ved at påvirke hjernens plasticitet og ser ud til at være meget effektiv.” , det siger lektor og gruppeleder Christoffer Clemmensen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, der er seniorforfatter på et nyt studie udgivet i Nature.

I studiet viser Christoffer Clemmensen og kollegaer, at det kendte vægttabshormon GLP-1 kan bruges på en ny måde.

GLP-1 kan bruges som en slags ’trojansk hest’ til at ’smugle’ særlige molekyler ind i hjernen på mus. Det er molekyler, der kan ændre hjernens plasticitet og på den måde kan give et ekstremt effektivt vægttab. 

”Vi ser en meget forstærket effekt, når vi kombinerer GLP-1 med de her molekyler. I nogle tilfælde, taber musene sig dobbelt så meget, som de mus, der kun får GLP-1-medicin,” forklarer Christoffer Clemmensen.

Potentielt kan den forstærkede effekt af den nye vægtabsmedicin betyde, at fremtidige patienter kan tage mindre medicin, men opnå samme vægttab. Desuden kan medicinen være et alternativ til personer, der ikke opnår en god effekt at den vægttabsmedicin, der allerede eksisterer.

Den nye vægttabsmedicin er dog ikke lige på trapperne, for den skal testes grundigt på mennesker inden den kan sendes på markedet. Ifølge Christoffer Clemmensen kan der derfor gå op mod otte år før medicinen rammer hylderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.