Socialtbedrageri: Kommunerne undlader i stigende grad at kræve formodede sociale bedragere i retten. Det skriver Politiken.dk.
Trods massivt fokus på socialtbedrageri rundt om i kommunern er antallet af domme for socialtbedrageri faldet fra 232 i 2005 til 64 sidste år, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Ifølge flere ledende eksperter i socialret undlader kommunerne – i strid med reglerne – bevidst at indberette sager om forsætligt socialt bedrageri til politiet med henblik på at føre en straffesag, hvor der skal føres bevis.
– I de fleste tilfælde har kommunerne slet ikke beviser nok til en straffesag. Derfor nøjes man i stedet med at føre tilbagebetalingssager, hvor den mistænkte borger skal betale sociale ydelser tilbage, hvis bare kommunen kan sandsynliggøre snydet, siger professor i socialret på Københavns Universitet Kirsten Ketscher til Politiken.dk. Hun kalder tendensen »dybt problematisk«.
Lektor i socialret Simon Thorbek og på orlov fra Professionshøjskolen Metropol er enig:
– Hvis kommunen mener, at der er tale om forsætligt socialt bedrageri, har den pligt til at indberette det til politiet. Derfor siger det sig selv, at det er betænkeligt, hvis kommunerne omgår reglerne og selv efterforsker sagen i stedet for at overlade det til politiet.
Han mener, at fremgangsmåden kan sætte spørgsmålstegn ved borgerens retssikkerhed, skriver politiken.dk.
Tema: Socialtbedrageri