København: Partierne S, SF og Ø har netop vedtaget en ny inklusionspolitik for København, der lægger afstand til den nationale dagsorden på integrationsområdet.
Det skal være nemt at være københavner, og alle skal have mulighed for at føle sig hjemme i København. Det er grundtonen i Københavns nye politik ”Bland dig i byen. Medborgerskab og inklusion”, der taler til både ressourcestærke og ressourcesvage københavnere. En bærende ide er, at flere skal mødes på tværs.
Politikken fokuserer på børn og unge, job, udsatte grupper og områder og København som en åben og imødekommende storby.
En bred høring af politikken med blogs, mikropaneler og stormøder har betydet, at der er kommet større fokus på inklusion og på forskellighed som styrke. Der er tilføjet et mål om at færre skal føle sig ekskluderet pga. fattigdom, og teksten er blevet revideret. Endelig bliver et forslagskatalog sendt videre til de ansvarlige forvaltninger, så københavnernes ideer til tiltag kan blive inddraget i de konkrete initiativer.
Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Klaus Bondam siger:
– Høringen viste os, at mange københavnere uanset baggrund er optaget af måden vi taler om og til hinanden, og de vil hellere tale om inklusion end integration. Det har været vigtigt for os at sende et politisk signal om, at man er velkommen i København. Det næste skridt er finansieringen af de nødvendige tiltag. Københavns styreform er skruet sådan sammen, at det fx er Børne- og Ungdomsudvalget, der er ansvarlig for integration i daginstitutioner og skoler. Det ansvar håber jeg, alle udvalg vil leve op til.
– Det er ikke acceptabelt, at nogle mennesker står uden for pga. etnicitet, social arv, økonomi, religion, seksualitet m.v. Derfor skal alle respektere, at den enkelte københavner har et medansvar for udviklingen i København. Det er ikke kun de offentlige instanser, der har en rolle. Med den nye integrationspolitik udstikker vi rammerne og stiller krav til københavnerne, mener Ikram Sarwar fra Socialdemokraterne.
Neil Stenbæk Bloem fra SF:
– Vi lancerer nu en ambitiøs og visionær inklusionspolitik. Vi har især fokus på at fjerne de barrierer der forhindrer vores medborgere i at føle sig som en del af København. Det kræver at vi alle giver en hånd med – den enkelte borger, kommunens ansatte, men også os politikere, der f.eks. kan og bør bidrage med nedbryde fordomme om etniske minoriteter.
– I København behandler vi hinanden med respekt – her er forskellighed, nye kulturer og nye sprog noget, der gør byen bedre og mere spændende. Med den nye politik viser vi en helt anden vej end regeringens lukkethed og diskrimination. Inklusion handler om lige rettigheder, lige muligheder og om at byde nye københavnere velkommen, siger Signe Færch fra Enhedslisten.