Hele landet: Boom i antallet af såkaldte mystery shoppers, der er hyret til at holde øje med butiksansatte. De bryder loven, siger LO.
De spørger hvordan mørbraden, der ligger i deres indkøbsvogn, skal tilberedes. De tjekker om personalet er smilende og velsoignerede.
Eksperter i den danske detailhandel melder om et boom i antallet af såkaldte mystery shoppers, der udgiver sig for at være kunder, men i virkeligheden er spioner, der på vegne af direktørerne foretager prøvekøb og inspektioner i butikker. Det skriver Avisen.dk onsdag.
I Føtex og Bilka bliver de kaldt ‘hemmelige husmødre’. De findes i tusindvis, men kun få ved, hvem de er, for de gør ikke meget væsen af sig.
– De hemmelige husmødre kan bedre end os selv bedømme os med kundens øjne ved at eksempelvis at spørge slagteren, hvordan kødet tilberedes eller tjekke, om hun kan bytte en vare uden bon, forklarer Føtex’ direktør Carsten Hansen til Avisen.dk.
Alene analysebureauet Servicemind har i Danmark 4.000 mystery shoppers ansat til at kontrollere, om de intetanende medarbejdere opfører sig ordentligt, og om de følger instrukserne om at forsøge at sælge flere produkter og dyrere varer – uden at ventetiden bliver for lang.
Krav om regulering
Udover supermarkedskæderne Kvickly, Bilka og Føtex bruger en lang række andre virksomheder også mystery shoppers.
7-Eleven, Skoringen, McDonald’s, Shell og Statoil har hyret det australske analysefirma Gapbuster, der ansætter enhver, der kan bestå en kort test på deres website. Og som derefter kan skrive mystery shopper på visitkortet uden nogensinde at have talt med analysefirmaets medarbejdere.
Så er det ellers bare om gå ud i virksomhederne og vurdere ekspedientens alder og notere navn og hårfarve. Og se om de er tilstrækkeligt hurtige til at sælge varen. Oplysninger, som bliver arkiveret i 12 måneder. Og som den enkelte mystery shopper har ansvaret for at gemme.
Men det er i lodret strid med persondataloven, siger Kim Brandt, der er advokat i LO, en hovedorganisation for fagforeninger.
– Det er helt galt. Det er langt fra betryggende, at butiksdetektiver indsamler og arkiverer så følsomme oplysninger om de butiksansatte,” siger han til Avisen.dk.
Jørgen Hoppe, der er formand for HK Handel er enig:
– Det chokerer mig, at enhver, kan blive mystery shopper efter et besøg på et website, og det duer slet ikke, at de efterfølgende skal gemme oplysningerne i et år. Derfor må vi tage fat i branchen – og hvis ikke det hjælper gå til Folketinget med et krav om at få området regulere, siger han til Avisen.dk
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gapbuster.