København: Københavns Borgerrepræsentation har blandt andet besluttet at oprette en natcafé for hjemløse kvinder og gøre det muligt, at bygge en moské i Njalsgade.
Blandt de 58 punkter på dagsordenen ved mødet i Københavns Borgerrepræsentation i går var beslutningen om at muliggøre en moské i Njalsgade, arbejde for flere vindmøller, tryg Istedgade for cyklister, kulturhus og bibliotek i NV, værested i Tingbjerg, værested og natcafé for hjemløse kvinder og en lang række planer for de sociale boligområder.
Vindmøller
København skal gøres uafhængig af fossile brændstoffer: olie, kul og gas. Derfor har Borgerrepræsentationen bedt kommunen om at undersøge, om det er muligt at opstille vindmøller i andre kommuner eller hos private grundejere. Kommunen skal også afsøge finansieringsmuligheder og muligheder for indgåelse af partnerskaber om opstilling af vindmøller.
Tilladelse til byggeri i Njalsgade
Lokalplanen, der muliggør realisering af projektet ”Batteriet” tegnet af BIG arkitekter er vedtaget.
Batteriet skal indeholde serviceerhverv tæt på Københavns Universitet og IT-Universitetet med mulighed for skønnet mellem 1.400 og 1.700 arbejdspladser. Bebyggelsen kan indeholde en moské og boliger, herunder almene samt kollegie- og ungdomsboliger. Bebyggelsen består af 9 bygninger i højder, der varierer fra 36 til ca. 86 meter. Såvel bygningerne som arealerne mellem bygningerne er terrasserede. Bæredygtighed sikres bl.a. med krav om lavenergi, god kollektiv trafikbetjening, nye cykelforbindelser og et offentligt tilgængeligt grønt område.
Bedre forhold for cyklister i Istedgade
Borgerrepræsentation har besluttet en lang række tiltag, der skal gøre det tryggere at være cyklist i Istedgade:
• Gaden fartdæmpes til 30 km/t
• I hele Istedgade laves gennemgående fortove.
• Ved busperron og signalkryds etableres cykelsti/-bane.
• Belysningen i Istedgade skal skabe bedre vilkår for de bløde trafikanter.
• Der plantes træer på sidegadernes hjørner.
Hjemløse kvinder får nu herberg på Sundholm og natcafe i Lyrskovsgade
Borgerrepræsentation besluttede at oprette 21 skærmede kvindepladser på Sundholm, som skal give et frirum fra det hårde og mandsdominerede hjemløsemiljø. Natcafeen i Lyrskovsgade skal give mulighed for tryghed og ro i nattetimerne og rådgivning i dagtimerne.
Sikker By: Værested i Tingbjerg
Et værested for de 18-25-årige skal fungere som én af indgangene for de unge til kommunens bande-exitprogram. Værestedet skal fungere som grundlag for en målrettet beskæftigelses-, uddannelsesmæssig- og socialpædagogisk indsats for kriminalitetsramte unge i bydelen.
Bibliotek og kulturhus i Nordvest
Københavns Kommune koncentrerer nu en række kulturaktiviteter omkring Bispebjerg Kulturhus på Dortheavej ved bl.a. at samle to mindre biblioteker, Bispebjerg Bibliotek og Lærkevej Bibliotek, i kulturhuset, samt ved etableringen af en del andre projekter, der skal styrke områdets kulturliv under betegnelsen ”Lidt mere Nordvest”.
Det nye bibliotek og kulturhus, som åbner i foråret 2011, vil rumme: Bibliotek, sal, værksteder/projektrum, mødemuligheder, foyer og personalebase.
Områdefornyelse i Gl. Valby og Husum – og boligsocialt arbejde
Der er fra Borgerrepræsentation og Socialministeriet bevilliget 30 millioner kr. til områdefornyelse i Gl. Valby til et grønnere, renere og kønnere kvarter, der indbyder til ophold og aktivitet. Det sociale løft skal øge livskvaliteten gennem sport og fritid, og skabe forudsætninger for at flere beboere kommer i beskæftigelses eller uddannelse.
De 27,5 millioner, Københavns Kommune og Socialministeriet har bevilliget til områdefornyelse i Husum, skal blandt andet gøre Frederikssundsvej til et centralt mødested og et levende handelsstrøg i Husum, nye og stærkere netværk i bydelen, og et mere mangfoldigt aktivitetstilbud til kvarterets unge, samt et aktivitetshus i kvarteret.
Desuden godkendte Borgerrepræsentationen de boligsociale helhedsplaner for:
• Kollektivhuset på Ydre Østerbro
• NV-Life
• Gyldenrisparken
• Hornemanns Vænge
• Tingbjerg-Utterslevhuse
• AAB, afd. 58, Tagensvej
• Husum
• Folehaven