27. marts 2023

Hele landet: Ejerlejlighederne i de store byer stiger i pris. Det giver ifølge Dansk Byggeri dårlig mening at tale om ét samlet dansk boligmarked på grund af store geografiske forskelle.

Fra januar til februar steg prisen på ejerlejligheder på landsplan med 1,1 pct., mens priserne på enfamiliehuse faldt marginalt med 0,2 pct. Der er især godt gang i boligmarkedet i Hovedstadsområdet, Århus og Trekantsområdet, mens der stadig er langt mellem bolighandlerne i resten af provinsen.

– Der er markante økonomiske forskelle mellem landsdelene, som i disse år bliver accelereret yderligere af en kraftig underliggende urbaniseringstrend, siger Bo Sandberg.

De generelle tal viser, at huspriserne er steget med ca. 6 pct. i snit og ejerlejlighederne med ca. 20 pct. siden seneste lavpunkt ultimo 2011.

– Ejerlejlighederne har været igennem et langt større prisdyk under finanskrisen, og februar 2014 er faktisk første gang siden finanskrisen, at ejerlejligheder er mere værd end enfamiliehuse målt i forhold til niveauet i 2006, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Han fortæller, at den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder (1.793.000 kr.) i februar 2014 nærmer sig den tilsvarende salgspris for enfamiliehuse (1.823.000 kr.) opgjort i kr. og ører.

Boligpriser på 75 pct. af førkriseniveau
Priserne på både enfamiliehuse og ejerlejligheder ligger i øjeblikket på ca. 89 pct. af det nominelle prisniveau i 2006 – og når man medregner inflationen i den mellemliggende periode, er den reale værdi af boligerne i gennemsnit kun godt 75 pct. af niveauet i 2006.

– Huspriser der befinder sig væsentligt under førkriseniveauet betyder fortsat, at familier, som har købt deres bolig dyrt, risikerer at være teknisk insolvente, og dermed låst fast til deres bolig. Vi kan dermed risikere, at der mangler noget dynamik i samfundet, fordi folk ikke flytter i det omfang, som man kunne ønske sig, siger Bo Sandberg og fortsætter:

– Boligmarkedet lider bl.a. under manglen på private udlejningsboliger, som låser boligmarkedet fast, hvilket står i kontrast til vores fleksible arbejdsmarked. Et resultat af dette så vi senest med en rekordlang gennemsnitlig pendlingsafstand i 2013.

Boligmarkedet har stor betydning andre steder i økonomien
– I det hele taget skal vi være meget opmærksomme på udviklingen på boligmarkedet, som har meget stor betydning for bl.a. privatforbrug og renoveringsopgaver. Således har kriseårenes lave aktivitet på boligmarkedet udsat mange renoveringsopgaver, da det typisk er omkring ejerskifter, at boliger renoveres mest. En stabil positiv prisudvikling på boligmarkedet kan være den katalysator, der sætter gang i det underdrejede privatforbrug, slutter Bo Sandberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.