Hele landet: Regeringens lovforslag om ægteskab imellem to af samme køn blev i dag vedtaget med 85 stemmer for og 24 stemmer imod.
Par af samme køn kan derfor fra den 15. juni – hvor loven træder i kraft – gifte sig og kalde sig ægtefæller både i kirken og på rådhuset. Regeringens forslag om, at præster skal have mulighed for at sige nej til at vie homoseksuelle blev vedtaget med 105 stemmer for og ingen imod.
– Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at samle et bredt flertal om at give homoseksuelle par den samme mulighed som alle andre for at fejre deres kærlighed med et bryllup både i kirken og på rådhuset. For regeringen handler det her om, at alle skal have de samme muligheder, og at ingen skal forhindres i at gifte sig med den, de elsker. I dag har vi taget et stort skridt for ligestillingen i Danmark – og for kærligheden, siger ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen
Den nye lovgivning bygger på regeringsgrundlaget, som slår fast, at alle medlemmer af den danske folkekirke skal have mulighed for at blive gift i kirken – uanset deres seksuelle orientering.
– I dag er kulminationen på en meget lang proces. Vi har diskuteret homoseksuelles ret til at blive viet i kirken i mange mange år. Det sidste halve års intense debat, er kun toppen af isbjerget. Jeg håber derfor, at vi nu kan se fremad og bruge krudtet på at diskutere, hvad der skal ske med folkekirken i fremtiden, siger ministeren.
Lovændringerne træder i kraft den 15. juni 2012.
Fakta:
Ægteskabsloven er blevet ændret, så par af samme køn i fremtiden kan blive viet til ægteskab. Vielse kan ske som kirkelig vielse i folkekirken eller som borgerlig vielse. Vielse vil også kunne ske i andre trossamfund, som ønsker at foretage disse vielser.I lov om medlemskab af folkekirken m.v. er der indsat en bestemmelse, som siger, at en præst i folkekirken kan sige nej til at foretage vielse af par af samme køn.