25. juli 2024

Arkivfoto: Pixabay.com.

Fredag blev tre unge mænd dømt i en sag om groft telefonbedrageri mod primært ældre borgere. Nu er i alt otte personer dømt i sagen, hvor udbyttet af bedragerierne var på flere millioner kroner.
Arkivfoto: WilliamCho / Pixabay

Fredag blev tre unge mænd dømt i en sag om groft telefonbedrageri mod primært ældre borgere. Nu er i alt otte personer dømt i sagen, hvor udbyttet af bedragerierne var på flere millioner kroner.

Retten i Lyngby idømte fredag tre mænd i alderen 19, 20 og 21 år henholdsvis tre, tre og fire års fængsel. for at have deltaget i systematisk og organiseret databedrageri af særlig grov beskaffenhed. Den 19-årige blev desuden tildelt en advarsel om udvisning.

Sagen omfatter 674 tilfælde af bedrageri oeller for forsøg på bedrageri, hvor de dømte har ringet til fortrinsvis midaldrende og ældre kvinder og udgivet sig for at være fra steder som NemID, banker eller Betalingsservice. De har forsøgt at franarre personnummer, NemID-nøglekort og andre oplysninger. I 157 tilfælde lykkedes det at få udleveret oplysningerne, hvilket satte gerningsmændene i stand til at stjæle mere end 11 millioner kroner fra ofrenes konti.

Efterfosrskningen blev foretaget af Særlig Efterforskning Øst (SEØ) på baggrund af en henvendelse fra Landsdækkende Center for IT-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK).

De tre mænd blev anholdt den 15. august 2019 i en koordineret aktion i København og Nordsjælland. I alt blev syv adresser ransaget og otte personer anholdt. To har tidligere fået dom for mindre roller, mens tre personer tilstod og 3. august fik de dom for at have foretaget de mange bedragerier og bedrageriforsøg. Den dom er efterfølgende anket af anklagemyndigheden.

-Bedrageriet er særdeles groft, det har været sat i system på en yderst organiseret måde og det har været målrettet mod ældre borgere. Heldigvis reflekterer dagens strafudmåling også til dels, hvor dybt forkastelig og utilstedelig denne form for kriminalitet er, siger senioranklager Rasmus von Stamm.

-Jeg er umiddelbart tilfreds med dommen, men nu skal statsadvokaten vurdere, om sagen – i lighed med sagen med de tre medgerningsmænd – skal prøves ved landsretten, siger han.

De tre dømte og de tre, der fik deres sager afgjort i august, er desuden dømt til at skulle betale over ni millioner kroner i erstatning til de forurettede og de banker, der har mistet penge som følge af bedragerierne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.