Slagelse: Ud med frituren og ind med sund mad i hallerneI den seneste tid har to studerende fra Ankerhus Seminarium gjort en ihærdig indsats for at få skiftet den usunde cafeteriamad i Slagelse Kommunes idrætshaller ud med sundere alternativer.
De har sammen med deres tidligere medstuderende udarbejdet forslag til, hvordan vi får skiftet pommes frites og slush ice ud med sunde sandwich og frisk vand.
Seks af kommunens haller meldte sig på banen til at deltage i projektet med at få skiftet den kalorieholdige mad ud med alternativer, hvor indholdet af vitaminer og mineraler er i fokus. Sundere mad og drikke har nu fundet vej til hallerne, men der er et godt stykke vej endnu.
De har sammen med deres tidligere medstuderende udarbejdet forslag til, hvordan vi får skiftet pommes frites og slush ice ud med sunde sandwich og frisk vand.
Seks af kommunens haller meldte sig på banen til at deltage i projektet med at få skiftet den kalorieholdige mad ud med alternativer, hvor indholdet af vitaminer og mineraler er i fokus. Sundere mad og drikke har nu fundet vej til hallerne, men der er et godt stykke vej endnu.
– Det er alt for ofte slik, sodavand og pomfritter, der bliver langet over disken i cafeterierne i idrætshallerne. Derfor har nogle af vores medstuderende udarbejdet nogle forslag til, hvordan vi får skiftet den usunde mad ud og i stedet får sat fokus på sundheden i hallerne. Forslagene har vi så i den seneste tid forsøgt at implementere i hallerne, fortæller Heidi Jakobsen og Mette Steiner, der studerer Ernæring og Sundhed på Ankerhus Seminarium med speciale i sundhedskommunikation pg fortsøtter_
– Men det er en stor udfordring, selvom forslagene egentlig er ret små og meget nemme at gå til. F.eks. foreslår vi, at slikket skal flyttes i baggrunden i cafeterierne, og hvidt brød skal udskiftes med groft.
Holdningsændring hos brugerne
For mange er det dog en stor ændring at skifte de traditionelle pommes frites ud efter svømmeturen eller bland selv slikket efter kampen. Derfor er de to studerende også stødt på nogle udfordringer i at implementere den sunde mad.
– Hallerne har været meget interesserede i at deltage, og der er bestemt også sket noget. Bl.a. er brødet i flere af hallerne udskiftet til grovere varianter, der er frugt i alle haller, og enkelte har udskiftet pommes frites til en fedtfattig udgave. I en af hallerne har man endda helt fjernet slik, slush ice og fritureolien. Så processen er starten, men der er et stykke vej endnu.
– Der er bl.a. en udfordring i forhold til økonomien, da flere af de usunde produkter ifølge hallerne giver en stor fortjeneste, da produkterne har lang holdbarhed, god avance, er nemme at tilberede og passer til de unges livsstil. Men der mangler også en holdningsændring hos brugerne, så efterspørgslen på sund mad også stiger, fortæller de to studerende.
Ny viden og gode råd
Selvom der endnu er et stykke vej, inden den sunde mad er at finde i alle idrætshallerne, så har de to studerende bestemt været med til at gøre en forskel med deres projekt. Sammen med deres medstuderende har de fået sat fokus på sundhed i hallerne. For kroppen behøver energi for at løbe, hoppe, svømme og danse, men usunde mad- og drikkevarer mætter ikke længe og er dårlig benzin for kroppen. Mette og Heidi har derfor med deres projekt givet halinspektørerne viden inden for ernæring og givet dem gode råd og idéer til, hvordan de skal gribe det an.
Endelig har de to studerende også lavet en opfordringsliste til hallerne med gode forslag til, hvordan de kommer videre med processen, så borgerne i kommunen kan være sunde både før, under og efter motionen i hallerne.