20. april 2024
man in white dress shirt holding dental tools

Arkivfoto: Andrea Piacquadio / Pexels.com.

Tandlægeforeningen kalder det “Stærkt bekymrende” at inflationen får danskerne til at melde afbud eller udskyde deres behandlinginger hos tandlægen.

En rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet viser, at afbud og et “nej tak” til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker.

70 svarer, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 75 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.

-Det gør mig harm, at økonomi skal afgøre danskernes sundhed. Tandpleje er en sundhedsydelse på linje med andre ydelser i sundhedsvæsenet, og derfor er det stærkt bekymrende, at der lige nu er rigtig mange, der ikke får den behandling, de bør have. Vi ved, at dårlig tandsundhed kan påvirke den generelle sundhed, ligesom vi ved, at sunde tænder er afgørende for livskvaliteten, fastslår Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

Susanne Kleist er selv en af de tandlæger, der oplever langt flere afbud, og det er især én bestemt gruppe, der udebliver:

-Det er desværre de patienter, der har mest brug for tandpleje, der melder afbud. Og det gør denne tendens endnu mere bekymrende, for jeg tør ikke tænke på, hvordan deres tandsundhed ser ud, når de kommer igen. Normalt holder vi hånden under deres tænder og tager tandsygdomme i opløbet, men hvis de ikke kommer regelmæssigt, risikerer de at ende i en situation, hvor en stor, dyr behandling er nødvendig. På den måde kan det blive en ond spiral, påpeger Susanne Kleist.

Dårlige tænder stigmatiserer
Susanne Kleist bliver bakket op af Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Han er dog ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale sine regninger, der går regelmæssigt til tandlægen, men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.

-Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste, fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

-Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder, understreger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.