12. november 2024

Afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring kan give dig økonomiske tømmermænd, hvis du ikke har styr på de rigtige kort til rejsen. Foto: Arkivfoto.

Afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring kan give dig økonomiske tømmermænd, hvis du ikke har styr på de rigtige kort til rejsen. Foto: Arkivfoto.
Afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring kan give dig økonomiske tømmermænd, hvis du ikke har styr på de rigtige kort til rejsen. Foto: Arkivfoto.
Hver tredje dansker kender stadig ikke til konsekvenserne af overgangen fra det gule kort til det blå EU-kort, viser ny forbrugerundersøgelse. Den manglende viden om dækningen på rejsen kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke har tegnet en privat rejseforsikring, advarer GF Forsikring.

Vinterferien står for døren, og i de kommende uger vil tusindvis af danskere drage afsted på ferie, ikke mindst skiferie i Europa. De fleste ved, at man skal være ude i god tid, hvis man vil få fingre i de billige flybilletter, ophold på de gode hoteller og adgang til de bedste skiløjper. Til gengæld kniber det med danskernes indsigt i, hvordan de er dækket i tilfælde af sygdom og tilskadekomst på ferien.

I en ny forbrugerundersøgelse foretaget af analysefirmaet Opeepl for GF Forsikring, svarer knap 38 procent af de adspurgte, at de ikke kender til de væsentligste forskelle på, hvad det gule sundhedskort og det blå EU-kort dækker.

– På trods af en massiv oplysningskampagne fra det offentlige er mange – her tæt på vinterferien – stadig meget i tvivl om, hvad afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring på det gule sundhedskort konkret betyder, fortæller kommunikationskonsulent hos GF Forsikring, Riccardo Krogh Pescatori.

– Undersøgelsen tyder på, at der stadig er et stort behov for at informere om, hvor vigtigt det er at tegne en privat rejseforsikring. Det er nemlig vigtigere end nogensinde, understreger han.

Udfasning af det gule kort
Den 1. august 2014 blev den offentlige rejsesygesikring på det gule sundhedskort ophævet og erstattet af det blå EU-sygesikringskort. Ophævelsen af den offentlige rejsesygesikring betyder først og fremmest, at danskere fra den 1. august 2014 har ret til at modtage offentlig læge- og sygehusbehandling på samme vilkår som borgere i det pågældende land, de rejser i.

GF Forsikrings forbrugerundersøgelse viser, at det særligt er aldersgruppen 25-44 år, der ikke kender de væsentligste forskelle på, hvad de to kort dækker: Her er knap 53 procent i tvivl om konsekvenserne ved overgangen fra det gule sundhedskort til det blå-EU kort.

Adspurgt om man føler sig tilstrækkelig informeret om forskellene på dækningen på det gule sundhedskort og det blå EU kort, svarer knap 69 procent af de unge i alderen 15-24 år, at de ikke føler sig tilstrækkelig informeret. I aldersgruppen 25-44 år er det 66 procent, der ikke kan sige ja til, at de føler sig tilstrækkelig informeret.

Dyrere at blive syg eller komme til skade
– Desværre viser denne undersøgelse, at mere end halvdelen af den danske befolkning rejser til udlandet uden at kende forskellen på det gule og det blå korts dækninger, og at to ud af tre danskere ikke føler sig tilstrækkelig oplyst om forskellene, siger Riccardo Krogh Pescatori og fortsætter:

– Denne manglende viden om de to korts dækninger kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for den enkelte, hvis uheldet er ude. I mange af de mest populære ferielande og skisportssteder er der egenbetaling for lægehjælp og hospitalsindlæggelse. Det betyder blandt andet, at det bliver en del dyrere for danskere, der bliver syge eller kommer til skade under ferieopholdet.

– Derfor er det vigtigere end nogensinde at få styr på rejseforsikringen, da man ellers meget hurtigt risikerer at sprænge feriebudgettet, hvis man er så uheldig at blive syg eller kommer til skade under fx skiferien, forklarer Riccardo Krogh Pescatori.

– Og skulle det værst tænkelig ske, at man kommer så alvorligt til skade, at man skal hjemtransporteres, så er det kun en rejseforsikring, der dækker udgifterne til hjemtransporten af den tilskadekomne og en ledsager.

– Er man i tvivl om forskellen på de to korts dækninger eller om man har styr på rejseforsikringen, bør man kontakte sit forsikringsselskab og få gode råd inden skaden sker, slutter Riccardo Krogh Pescatori.

Gode rejsetips:
– Bestil det blå EU-sygesikringsbevis i god tid inden afrejse. Det kan bestilles på borger.dk
– Læs mere om det blå EU-sygesikringsbevis her: www.huskdetblå.dk
– Husk at medbring det blå EU-sygesikringsbevis på rejsen, da det ofte er et krav, at man kan fremvise det på behandlingsstedet.
– Husk at anskaffe dig en rejseforsikring, hvis du ikke allerede har gjort det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.