23. november 2024

Region Hovedstaden tilbyder alle deres ansatte med patientkontakt at blive undersøgt for, om de har udviklet antistoffer mod COVID-19

Efter påske vil alle ansatte, der har kontakt med patienter, blive tilbudt en screening, der kan afklare, om de har været smittet med COVID-19. På baggrund af screeningsresultaterne og et spørgeskema vil det blive undersøgt, om hospitalsansatte er mere udsatte sammenlignet med andre borgere, og om man opretholder immunitet mod COVID-19 efter overstået infektion.

-Du skal ikke blive syg af at gå på arbejde, så som arbejdsgiver i Region Hovedstaden har vi selvfølgelig et stort ansvar for at værne om medarbejderne under COVID-19-epidemien. Det gør vi først og fremmest ved at sikre god hygiejne, og adgang til beskyttelse med værnemidler som masker, kitler og visirer. Med screeningen for antistoffer kan vi nu også give medarbejderne en afklaring. I begyndelsen af epidemien var der en del medarbejdere, der fulgte retningslinjerne om at blive hjemme med hoste og feber. Reelt set ved vi dog ikke, om de har haft COVID-19. De medarbejdere kan nu får klarhed af, om de har dannet antistoffer mod COVID-19, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Systematiske screeningsstudier af, hvor mange der har eller har haft COVID-19, mangler. Det betyder, at den reelle andel af smittede, der har et forløb uden symptomer, er ukendt.

-Alle os, der er ansat i sundhedsvæsnet, er i øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Vi har derfor i høj grad interesse i at vide, om vi har udviklet antistoffer mod virus. Det gælder af hensyn til patienterne, men også i forhold til os selv og vores familier, siger Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital, der står i spidsen for Screeningsgruppen for COVID-19 i Region Hovedstaden.

Smittet uden symptomer
Med i gruppen er også Henrik Ullum, professor i Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og leder af Region Hovedstadens Biobankenhed.

-Studiet vil afklare graden af smitte blandt hospitalsansatte og samtidig give os vigtig information om, hvor mange mennesker, der er smittet uden at få symptomer. Når vi samtidig laver tilsvarende undersøgelser af andre befolkningsgrupper, får vi både indblik i den samlede immunitet i landet og den erhvervsmæssige risiko for sundhedspersonale, siger Henrik Ullum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.