3. maj 2024

Region Hovedstaden: Region Hovedstadens Center for Telemedicin er gået i luften som et virtuelt center med en daglig ledelse på regionsgården i Hillerød og et team af medarbejdere fordelt på hospitaler og i kommuner.

Telemedicin er kort sagt digitalt understøttede sundhedsfaglige ydelser leveret over afstand. Det kan fx være hjertesvigtspatienten, der selv måler sit blodtryk, puls og vægt, hvorefter måleapparatet sender resultatet til ambulatoriet. Det kan også være app’en, som hjælper den depressionsramte med at holde styr på hverdagen, humør, stress og medicinering.

Et virtuelt center
Center for Telemedicin skal eksistere virtuelt og delvist på internettet. De enkelte telemedicinprojekter er nemlig allerede i fuld gang ude på hospitalerne, hvor de for det meste er opstået blandt ildsjæle inden for behandling af fx KOL, hjertesvigt og sår.

– Det er vigtigt, at telemedicinprojekterne er forankret i hverdagen på hospitalerne, hvor de for det meste er startet og drevet af ildsjæle. Hovedformålet med Center for Telemedicin er at samle erfaring, kortlægge og dele viden samt udarbejde en tværsektoriel strategi, så nuværende projekter kan bredes ud på tværs af sektorer, og nye projekter har en ramme at etablere sig ud fra, siger Judith Lørup Rindum, daglig leder af Center for Telemedicin.

I telemedicinprojekterne spiller computere, apps og webcam roller, hvor de gør det muligt for patienten at tage en aktiv rolle i sit eget behandlingsforløb. Det kan bl.a. være med til at spare ventetid på at booke en ny tid til behandling, transporttid for patienten frem til og tilbage fra hospitalet, og så kan patienten bedre planlægge at tage fri fra arbejde, når der fx skal være videokonference med sygeplejersken eller lægen.

Fremtidigt indsatsområde
Telemedicin er både regionalt og nationalt et vigtigt indsatsområde. Koncerndirektør Svend Hartling ser mange fordele i etableringen af Center for Telemedicin i Region Hovedstaden.

– Med et decideret center til at trække projekterne videre til egentlig drift eller nye måder at gøre tingene på, får vi forankret de gode erfaringer og aktiviteter. Da flere og flere lever med en eller flere kroniske eller langvarige sygdomme, og regionerne arbejder inden for snævre økonomiske rammer og med et stigende antal ældre, er det vigtigt at tænke i nye behandlingsmetoder. Her kan telemedicin helt klart være med til at understøtte dette, siger han.

På Region Hovedstadens Sundhedsdage i Øksnehallen i denne weekend, kan borgere møde regionens nye Center for Telemedicin. De igangværende projekter under centret vil på en samlet stand vise, hvad telemedicin egentlig er for noget. Her kan man fx afprøve den til regionen specialfremstillede app, ”daybuilder”, som bl.a. hjælper depressionsramte med at holde styr på hverdagen. Men også opleve en videokonference mellem en hjertesvigtspatient og en sygeplejerske, hvilket er en del af telemedicinsprojektet HIT (HjerteInsufficiens – Telemedicin) på Herlev Hospital.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.