28. april 2024
man hands waiting senior

Foto: Pixabay.

For at sikre nok arbejdskraft vil regeringen hente SOSU-medarbejdere og sygeplejersker i Indien og Filippinerne.

Det er allerede i dag svært, at sikre tilstrækkelig med arbejdskraft i sundhedsvæsnet og ældreplejen, og med flere ældre i fremtiden, kombineret med færre i den arbejdsdygtige alder bliver det kun sværere.

Ifølge en fremskrivning fra Finansministeriet vil der i 2035 eksempelvis mangle op mod 15.000 SOSU-medarbejdere. Samtidig er søgningen til sygeplejerskeuddannelsen faldende.

Regeringen har derfor taget en række initiativer for at gøre det mere attraktivt at uddanne sig inden for og arbejde i sundhedsfagene. Senest er der indgået en trepartsaftale, der giver blandt andre SOSU-medarbejdere og sygeplejersker et lønløft, og i denne uge har regeringen præsenteret et nyt udspil, der skal styrke SOSU-uddannelserne. Senere på året forventes en reform af flere større velfærdsrettede videregående uddannelser, herunder sygeplejerskeuddannelsen. 

Men det er formentlig ikke nok, og derfor erklærer regeringen sig nu også parat til at afsøge, om det er muligt at indgå partnerskaber med tredjelande om rekruttering af SOSU-medarbejdere og sygeplejersker.

-“Med faldende søgning til uddannelserne på velfærdsområdet og udsigten til flere ældre og færre unge risikerer vi, at der i fremtiden er for få, som kan træde til på hospitaler og i ældreplejen. Det er en kæmpe udfordring, vi som samfund står over for at skulle håndtere. Indien og Filippinerne har tilkendegivet, at de er klar til at drøfte et samarbejde om uddannelse og rekruttering af sundhedspersoner. Vi har brug for at blive klogere på, hvordan et eventuelt samarbejde helt konkret kan skrues sammen, og det går vi nu i dialog med de to lande om. Hvis vi fortsætter som hidtil med små justeringer, svigter vi kommende generationer og vores velfærdssamfund. Der er behov for at tænke i helt nye baner, hvis vi vil sikre, at der også i fremtiden er tilstrækkeligt veluddannet sundhedspersonale til at tage sig af vores syge og ældre”, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Hun bakkes op af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde:

-“Vi står på en brændende platform. Allerede i dag er der stor mangel på sundhedspersonale, og vi ser ind i en fremtid, hvor manglen på arbejdskraft i vores sundhedsvæsen og ældrepleje vil blive endnu større. Vi har derfor taget en række initiativer for at få uddannet flere, holde fast i det nuværende sundhedspersonale og tiltrække nogen af dem, som har forladt deres fag. Alligevel kan det blive svært at dække efterspørgslen på sundhedspersonale, der stiger i takt med at der kommer flere ældre. Derfor bliver vi også nødt til at afsøge mulighederne for at tiltrække fx udenlandske social- og sundhedsmedarbejdere, der er den faggruppe, som der bliver størst mangel på de kommende år.

I første omgang er det planen at gå i dialog med Indien og Filippinerne, som har tilkendegivet, at de er parate til indgå et samarbejde om rekruttering af sundhedspersoner.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan partnerskaberne konkret kan tilrettelægges, herunder mulige uddannelsesindsatser i de pågældende lande.

Det vil afhænge af den videre dialog med de pågældende lande, som Udenrigsministeriet i samarbejde med bl.a. Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet vil indlede.

:NB:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.