4. maj 2024
person holding a holy quran book

Photo by RDNE Stock project on <a href="https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-holy-quran-book-7249405/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Regeringen har fredag præsenteret en model for, at kriminalisere utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund. Lovforslaget vil f.eks. gøre det strafbart offentligt at brænde Koranen.

Lovforslaget kommer på baggrund af flere koranafbrændinger denne sommer, og det har, ifølge regeringen, betydet, at Danmark i store dele af verden i stigende grad ses som et land, der faciliterer forhånelse og nedgørelse af andre lande og religioner. Regeringen mener, at det skader Danmarks interesser i verden og forhøjet terrortruslen mod Danmark.

Regeringen ønsker derfor at kriminalisere utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund. Lovforslaget vil f.eks. gøre det strafbart, hvis man offentligt afbrænder Koranen eller Biblen. Lovforslaget vil ikke omfatte verbale eller skriftlige ytringer, herunder tegninger. Lovforslaget vil sigte mod handlinger, der foretages på et offentligt sted eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds.

–Vi har i den seneste tid set mange afbrændinger af Koranen i Danmark. Der er tale om forhånende handlinger, der skader danskernes sikkerhed både ude i verden og herhjemme. Derfor lægger regeringen i dag et lovforslag frem, som har til formål at kriminalisere den type af adfærd. Det vil konkret betyde, at det fremadrettet vil være strafbart, hvis man f.eks. offentligt afbrænder Bibelen eller Koranen., siger justitsminister Peter Hummelgaard og fortsætter:

-Ytringsfriheden er en grundpille i det danske demokrati, og friheden til at ytre sig er en helt central værdi i det danske samfund. Regeringens forslag er et målrettet indgreb, som ikke ændrer ved, at ytringsfriheden skal have meget vide rammer i Danmark.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:

–Koranafbrændingerne i Danmark har nået et omfang, hvor Danmark i store dele af verden opfattes som et land, der står bag forhånelser af andre lande og religioner. Det skaber splittelse i en tid, som mere end noget andet kalder på det modsatte, nemlig sammenhold og alliancer. Jeg er derfor glad for, at vi nu har en model på bordet, som fremover gør det muligt at sætte en stopper for den form for forhånelser, vi lige nu er vidne til i Danmark.

Overtrædelse af forbuddet vil kunne straffes med bøde eller op til to års fængsel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.