Prinsesse Marie åbnede Danmarks første butik med overskudsmad

Ved åbningen af Wefood fik Prinsesse Marie en rundtur, hvor hun hørte om ’parken’, et hjørne af butikken, som er indrettet med bænke og blomster og som giver mulighed for et øjebliks afslapning. Foto: Mikkel Østergaard.
Ved åbningen af Wefood fik Prinsesse Marie en rundtur, hvor hun hørte om ’parken’, et hjørne af butikken, som er indrettet med bænke og blomster og som giver mulighed for et øjebliks afslapning. Foto: Mikkel Østergaard.
H.K.H. Prinsesse Marie åbnede mandag Danmarks første butik med overskudsmad. Bag butikken står står Folkekirkens Nødhjælp.

De frivillige medarbejdere i Wefood knoklede til sidste øjeblik for at få butikken klar til åbningen. Og pressen var mødt talstærkt frem for at være med til indvielsen.

I sin åbningstale konstaterede generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, at omkring 700.000 mennesker verden over lever i så stor fattigdom, at de må gå sultne i seng, mens vi i Danmark hvert år smider 700.000 tons mad ud. Dette hjerteskærende modsætningsforhold er en af de helt store årsager til, at Folkekirkens Nødhjælp har taget teten i etableringen af Wefood.

H. K. H. Prinsesse Marie og generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen erklærer Wefood åben. Foto: Mikkel Østergaard
H. K. H. Prinsesse Marie og generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen erklærer Wefood åben. Foto: Mikkel Østergaard

Birgitte Qvist-Sørensen takkede Roskilde Fonden, som gjorde etableringen mulig ved at love en donation på 500.000 kroner, hvis Folkekirkens Nødhjælp selv kunne rejse 500.000 kroner. Dernæst takkede hun de mange, mange ’aktionærer’, som i løbet af bare tre uger købte folkeaktier for over en million kroner i ideen om Wefood. Også Wefoods leverandører, de mange frivillige – og butiksleder Bassel Hmeidan fik en tak.

– Og kom så forbi også i morgen og handl i butikken, så vi kan passe på det, vi har – så vi kan give til dem, der ikke har!, lød Birgitte Qvist-Sørensens afsluttende opfordring til de tilstedeværende.

Derpå erklærede Folkekirkens Nødhjælps protektor, Prinsesse Marie, og Birgitte Qvist-Sørensen i fællesskab butikken for åben.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen var fornøjet over at være med til åbning af en butik, der har været brug for længe. En butik, der kan sælge en del af de 700.000 tons mad, der af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkeder, men som sagtens kan spises. Ministeren glædede sig også over, at det fra politisk hold er lykkedes at afskaffe den regel, der frem for nogen har gjort det besværligt for supermarkeder at donere overskudsmad til velgørenhed og dermed bekæmpe madspild. Arbejdet er dog ikke slut endnu, for der er stadig EU-regler, der hindrer den optimale udnyttelse af vores mad, og den sag vil ministeren rejse i EU. Ministeren sluttede med at ønske alle til lykke med, at vi nu har fået en mulighed for at mindske madspild i Danmark.

Herefter var Prinsesse Marie på rundtur i butikken, hvor hun mødte repræsentanter for leverandører og samarbejdspartnere og hørte om ideerne bag indretningen af butikken.

Åbningsfesten fortsætter resten af dagen med musik og taler, kaffe brygget på bønner, der har overskredet sidste salgsdato, og chokoladekage bagt med ingredienser, der har overskredet sidste salgsdato eller fået klemt emballagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

--- Default template here