22. november 2024
selective focus photo of red turkey head

Arkivfoto: Magda Ehlers / <a href="https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photo-of-red-turkey-head-1300339/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

I dag går arbejdet med at aflive 36.000 kalkuner på en kalkunfarm på Lolland i gang.

Flere hundrede kalkuner i en lollandsk farm med 36.000 kalkuner er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza. Udbruddet har ramt kalkuner i en af farmens syv bygninger, hvor dødstallet har været støt stigende. Derfor har Fødevarestyrelsens dyrlæger udtaget prøver fra fuglene nytårsaftensdag, og nytårsdag kom resultatet fra Statens Serum Institut. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1, og derfor skal hele besætningen aflives.

-Vi har ingen kur mod fugleinfluenzaen, så vi er nødt til at aflive alle kalkunerne for at stoppe udbruddet og hindre smittespredning. Det er trist, at vi nu igen skal aflive så mange dyr og samtidig et stort tab af ressourcer for samfundet. I går måtte vi aflive en hobbybesætning og nu en meget stor kalkunfarm. Situationen viser, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Aflivningen af de mange kalkuner begynder i dag, mandag og vil komme til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Restriktionszoner ved Keldernæs på Lolland

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm, der ligger ved Keldernæs nord for Stokkemarke. I restriktionszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at oprydning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.