28. marts 2024

Arkivfoto: Pixabay.

Efter en høringsperiode har byrådet i Furesø nu vedtaget en samlet plan for, hvordan boliger og virksomheder i Furesø kan forsynes med varme i fremtiden

Ønsket om at passe på klimaet og de hastigt stigende gaspriser gør, at mange borgere i Furesø Kommune netop nu går i overvejelser om at udskifte det gamle olie- eller gasfyr.

Onsdag aften vedtog byrådet i Furesø en ny varmeplan. Med planen kan borgere og virksomheder se, om de i de kommende år kan forvente at blive tilbudt fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at investere i for eksempel en varmepumpe.

-Planen er et vigtigt dokument for alle, der spekulerer på, hvor varmen skal komme fra i fremtiden. Det gælder både for bolig- og virksomhedsejeren. Det er en stor investering, når fyret skal skiftes og ikke mindst, hvornår det skal ske. Så det er vigtigt, at der er et godt grundlag for at træffe den beslutning, understreger udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) fra Natur og Klima.

Furesø Byråd har på byrådsmødet den 2. marts 2022 vedtaget den nye varmeplan, efter at planen har været i offentlig høring i perioden fra den 11. oktober til den 2. december 2021. I planen er kommunen opdelt i grønne, gule eller røde zoner ud fra, om området er planlagt til fjernvarmeudrulning, om potentialet skal undersøges nærmere eller om området egner sig bedre til andre former for opvarmning som for eksempel varmepumper. Varmeplanen adresserer dermed også udviklingsmulighederne for fælles lokale og individuelle varmeløsninger i områder, der ikke står over for en fjernvarmeudbygning.

Den nye varmeplan er udarbejdet i et tæt samarbejde med Farum Fjernvarme og Vestforbrænding og koordineret med Værløse Varmeværk. Det vil også vise sig i kommunikationen til borgere og virksomheder, for partnerskabet med de lokale fjernvarmeselskaber er afgørende for at lykkes med omstillingen af varmeforsyningen i Furesø Kommune, fortæller Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand i Natur og Klima:

-Fjernvarmeselskaberne spiller den helt centrale rolle i at sikre vores grønne omstilling og forsyningssikkerhed, og det er dem, der sætter gang i den konkrete konvertering og realisering af udbygningsplanerne. Vi vil i den kommende tid invitere til borgermøder i Farum og Værløse, hvor selskaberne kan fremlægge deres planer og muligheder. På den måde vil vi sikre, at man som borger kan blive klogere på de konkrete muligheder der, hvor man bor, siger Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand i Natur og Klima.

Han opfordrer interesserede borgere til at læse mere på furesoe.dk/fjernvarme

Stort engagement i høringsperioden

I høringsperioden har kommunen modtaget 25 høringssvar, som har ført til ændringer og justeringer i varmeplanen. Høringssvarene viser stor interesse for at kunne få fjernvarme, men rejser også nogle opmærksomhedspunkter i forhold til lokale forhold, områdekategoriseringer, økonomi, teknologi, miljø og klima.

Lene Munch-Petersen kvitterer for de indkomne høringssvar og glæder sig over, at der nu foreligger en opdateret og ambitiøs varmeplan, der er et meget vigtigt skridt på vejen mod at nå Furesø Kommunes 2030-mål om CO2-neutralitet i 2030:

-Det er rigtig positivt, at så mange borgere og grundejerforeninger engagerer sig i, hvordan vi omstiller varmeforsyningen i de kommende år. Vi mærker en rigtig stor interesse, så selv om fjernvarmeprojekter tager tid, er vi og selskaberne meget opsat på at drive udrulningen frem hurtigst muligt og til glæde for flest muligt, siger hun.

Tilslutning til fjernvarme er frivillig og forudsætter tilpas stor interesse hos kunderne. I forbindelse med udrulningen af projekter arbejdes der på overgangsordninger, så der for eksempel bliver mulighed for lån/leje af naturgasfyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.