Politik: I kølvandet på Bondam-DF-samarbejdet i København har 26 medlemmer siden tirsdagens kommunalvalg meldt sig ud af Det Radikale Venstre.
Der bliver smækket med døren hos de radikale.
Den massive kritik har siden tirsdag haglet ned over den københavnske borgmester Klaus Bondam – og nu vælger flere partimedlemmer at sige ‘nok er nok’ oven på Bondams konstitueringsaftale med Dansk Folkeparti i København.
Det betyder, at 39 siden tirsdagens kommunalvalg har meldt sig ud – og flere af dem med en personlig hilsen til Bondam.
– Ud af de 39 angiver 26 Klaus Bondam som årsagen til deres udmeldelse. Men det er ikke usædvanligt. Andre gange er det andre ting, der får folk til at melde sig ud, siger sekretariatschef hos de radikale, Jesper Gronenberg, til Nyhedsbureauet Newspaq.
Men udmeldingerne må svie hos hovedpersonen selv, vurderer Elisabet Svane, politisk redaktør på avisen.dk.
– Det ser ikke godt ud, og det er rigtig, rigtig ubehageligt for Bondam. Det er dog ikke tal, som jeg ville gå i baglås over, hvis jeg var radikal partiformand. 26 er ikke så voldsomt, ovenpå så massiv en storm, som Bondam er ude i, siger hun til Newspaq.
Medlemmers farvel til Bondam understreger samtidig liste B’s massive problemer generelt, mener hun.
– De radikale er et parti, der ligger ned. I Holbæk, der er en radikal højborg, har de tabt borgmesterposten. Det eneste, partiet har tilbage i kommunalpolitik, er Bondams borgmesterpost, som medlemmer nu forlader partiet på grund af. De radikale er i store vanskeligheder, siger Svane.
Midt i vælgernes raseri over Bondams politiske nærkontakt med Dansk Folkeparti er der dog også danskere, der er blevet tiltrukket af de radikales særprægede kamp om en borgmesterpost i København.
Mens 39 har meldt sig ud af partiet siden tirsdagens valg, har 42 faktisk meldt sig ind, oplyser Jesper Gronenberg.
– Så vi har vundet tre. Det er ikke udsædvanligt omkring et valg, at det går frem og tilbage, siger sekretariatschef Jesper Gronenberg.
I alt har de Radikale nu knap 7.400 medlemmer.