19. april 2024

Foto: Presse-fotos.dk.

Beredskabsstyrelsen mødte torssdag aften frem ved en farm ved Stokkemarke hvor godt 36.000 kalkuner skal aflives efter fund af den smitsomme fugleinfluenzatype H5N1 blandt dyrene.

-I dag går vi i gang med at aflive dyrene. Vi bruger gas og afliver af hensyn til dyrevelfærden. Samtidig mindsker vi risikoen for smittespredning’, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie, der forventer, at aflivningsopgaven bliver afsluttet i løbet af fredagen.

Opgaven med at aflive og køre de mange tusinde kalkuner til destruktion bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Med dagens fund er 2022 foreløbigt oppe på 9 udbrud med fugleinfluenza. Mere end 200.000 dyr fordelt på både hobbybesætninger og virksomheder er aflivet i årets løb, som følge af sygdommen.

-Tallene taler jo deres tydelige sprog. Så alle – uanset om man har få eller mange høns, ænder eller kalkuner – bør tage truslen om fugleinfluenzasmitte alvorligt’, understreger Mette Kirkeskov Sie.

Det betyder blandt andet, at man skal holde sine fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle, hvis man har en større besætning. Har man færre end 100 fugle eller en indhegning, der er på 40 kvadratmeter eller mindre, er der ikke krav om overdækning. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd.

Som følge af den høje risiko for fugleinfluenza skal fugle fodres under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at man skifter fodtøj inden besøg i besætningen.

Fødevarestyrelsen oplyser, at man skal kontakte den dyrlæge, hvis man får mistanke om fugleinfluenza i sine dyr, det kan fx. være høj dødelighed og luftvejssymptomer.

Restriktionszoner ved Stokkemarke

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede kalkunfarm. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.