Roskilde: Roskilde Byråd har besluttet, at ejere af områder, hvor der vokser kæmpe-bjørneklo har pligt til at bekæmpe plante.
Kæmpebjørneklo er en såkaldt invasiv art. Det er betegnelsen for en art, som er blevet flyttet fra en anden del af verden til Danmark og som påvirker de naturligt hjemmehørende arter i Danmark negativt.
Roskilde Kommune, og tidligere Roskilde Amt, har i mange år bekæmpet kæmpebjørneklo på udvalgte steder, men det er en umulig opgave for kommunen at komme til bunds i problemet alene. Derfor har Byrådet besluttet, at ejere af områder, hvor der vokser kæmpe-bjørneklo har pligt til at bekæmpe planten. Det er formelt sket ved, at Byrådet har vedtaget en Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo.
Det er Roskilde Kommunes mål, at der ikke er flere kæmpe-bjørneklo i kommunen i 2020. Hvis det mål skal kunne nås, er det nødvendigt, at de eksisterende bjørneklo-planter ikke får lov at sætte frø mere.
I indsatsplanen er der en tidsplan, som ifølge kommunen gør, at de fleste i år vil kunne forhindre kæmpe-bjørnekloen i at blomstre.
Brug en spade:
Den mest effektive måde at fjerne kæmpe-bjørneklo på er ved at grave hver eneste plante op med en skarp spade. Planten har en rodknold, hvor den gemmer næring, så hvis man bare kapper planten af over jordoverfladen, vil der spire en ny plante frem fra rodknolden. Det er meget vigtigt, at kæmpebjørneklo ikke får lov at blomstre og sætte frø. Frøene kan ligge op til 7 år i jorden før de spirer, så der kan altså pludselig dukke nye planter op i et område, hvor man ellers troede, at kæmpebjørneklo var bekæmpet effektivt.
Det er bedst, at planterne bliver bekæmpet ca. hver fjerde uge, da de er i stand til hurtigt at sætte “panikblomster” efter beskæring.