Sjælland og øerne: Sjælland slipper for at skulle opbevare atom-affald. Men i stedet er Lolland udpeget som et af seks mulige steder, hvor et slutdepot for atom-affald kan ligge.
Det står klart, efter forstudierne til placeringen af et slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald i Danmark i dag blev præsenteret for Folketingets partier af indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.
Både Roskilde og Helsingør har været nævnt i forbindelse med en placering af depotet, men de er gået fri. I stedet i stedet peger undersøgelsen på at slutdepotet kan placeres i Rødbyhavn på Lolland.
De fem andre mulige placeringer der nævnes er: Østermarie, Kertinge Mark, Hvidbjerg, Thise og Skive Vest.
Processen mod et slutdepot blev begyndt i april 2000, hvor DR3 på Risø som den sidste atomreaktor blev taget ud af drift. Processen fortsætter, men der er lang vej – sandsynligvis år – før beslutningen om placering af slutdepotet kan tages.
– Jeg er glad for, at Folketingets partier i dag har bakket op om den videre proces. Danmark har jo ikke a-kraft, og derfor kan vores problem med affald slet ikke sammenlignes med andre landes. Men det er helt afgørende, at vi håndterer den relativt beskedne mængde affald, som vi har, helt sikkert. Det er også afgørende for regeringen, at hele processen mod et slutdepot foregår i åbenhed og enighed. Hele arbejdsgrundlaget har været vedtaget enstemmigt i Folketinget. Vi er nu enige om den videre proces, og jeg vil gøre alt for at enigheden fortsætter til det sidste , siger Bertel Haarder.