27. april 2024

Hele landet:Nordsjællands Politi opgiver at sigte rederiet Shipcraft.

Søfartens Ledere indgav i 2011 en politianmeldelse mod rederiet Shipcraft for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs, straffeloven mv., efter at skibet LEOPARD under sejlads sydøst for Oman var blevet angrebet af pirater, og besætningen blevet taget som gidsler. Gidslerne blev frigivet i slutningen af april 2013.

Nordsjællands Politi finder ikke, at der er beviser for, at rederiet Shipcraft forud for kapringen den 12. januar 2011 undlod at træffe de fornødne forholdsregler med henblik på at sikre LEOPARD effektivt mod piratangreb. Sigtelsen mod rederiet for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs mv. er derfor opgivet.

– Efterforskningen i sagen har vist, at rederiet og besætningen overholdt de regler, der på det tidspunkt var fastsat for at forhindre eller forebygge piratangreb. Besætningen var instrueret i, hvad de skulle gøre i tilfælde af piratangreb og overholdt procedurer og internationale anbefalinger, udtaler chefanklager Ida Sørensenog fortsætter:

– Der er derfor ikke noget grundlag for at rejse en straffesag mod Shipcraft.

Afgørelsen lægger sig tæt op af den redegørelse, som Den Maritime Havretskommission afgav i slutningen af oktober.

Nordsjællands Politi har endelig desuden indstillet efterforskningen mod Shipcrafts direktør, bestyrelsesformand og ejer for overtrædelse af overtrædelse af straffeloven mod Shipcrafts direktør, bestyrelsesformand og ejer ved at have medvirket til den langvarige frihedsberøvelse.

– Det var somaliske pirater, der angreb LEOPARD og efterfølgende holdt besætningsmedlemmerne i fangenskab i over to år. Vi har indstillet efterforskningen, fordi der ikke er en rimelig formodning for, at de anmeldte personer har udvist en adfærd, der må anses for strafbar medvirken til piraternes frihedsberøvelse af besætningsmedlemmerne, siger Ida Sørensen.

Straffesagen mod piraterne efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.