27. april 2024

Arkivfoto: <a href="https://pixabay.com/users/nidan/">nidan</a> / Pixabay

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret fyrværkeri på 209 fysiske salgssteder i dagene op til nytår. På 26 steder er der fundet fyrværkeri, der ikke må sælges. Derudover har styrelsen konstateret ulovligt salg af fyrværkeri fra 139 profiler på sociale medier og 23 hjemmesider.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Både fysiske salgsteder og online er siden salg af fyrværkeri blev tilladt 15. december blevet kontrolleret af Sikkerhedsstyrelsen.

I alt 209 fysiske salgssteder landet over blevet kontrolleret, og på 26 steder blev der fundet produkter, det ikke var lovligt at sælge.

-Vi besøger alle typer salgssteder, men prioriterer salgssteder, hvor vores erfaring viser, at der kan være størst risiko for at finde ulovlige produkter. I år har vi 11 steder fundet batterier, raketter og fontæner, hvor kontrol tidligere har vist, at de ikke var sikre og importørerne derfor var blevet pålagt at stoppe salget af hensyn til forbrugernes sikkerhed. Det viser, at vores kontrol fortsat er nødvendig, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Fyrværkeri, der sælges til forbrugere, har siden 2017 skullet være CE-mærket. Alligevel er der ved de seneste dages tilsyn på salgssteder fundet fyrværkeri uden CE-mærkning på 15 steder. Her har der især været tale om mindre fyrværkeri som hundepropper, stjernekastere og bordbomber.

-Uanset hvilket fyrværkeri det drejer sig om, er der regler, der skal overholdes af hensyn til sikkerheden. CE-mærkning er fabrikantens angivelse af, at fyrværkeriet lever op til de krav, der er fastsat, og der burde ikke være fyrværkeri uden CE-mærkning hos nogen forhandlere syv år efter, at mærkningen blev et krav, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Hun påpeger, at fyrværkeri generelt er et farligt produkt, så folk skal følge sikkerhedsrådene og blandt andet huske beskyttelsesbriller og holde afstand.

-Men generelt skal man ikke være bange for at bruge det fyrværkeri, man har købt hos en forhandler. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har købt fyrværkeri, der ikke må sælges, kan man kontrollere det på hjemmesiden Produkter.dk, siger hun.

Sikkerhedsstyrelsen har konstateret, at der sker et stigende salg af fyrværkeri online. Derfor er der ud over de fysiske tilsynsbesøg i 2023 også ført onlinekontrol op mod nytåret. Blandt de kontrollerede 44 hjemmesider med salg af fyrværkeri til danske forbrugere efterlevede 23 hjemmesider ikke reglerne ved salg af fyrværkeri. Derudover er der 139 gange konstateret salg af ulovligt fyrværkeri på profiler og i grupper på sociale medier. I disse tilfælde har Sikkerhedsstyrelsen oplyst de sociale medier om, at der er ulovligt fyrværkeri til salg på deres medier, og mange af siderne er derefter blevet lukket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.