30. november 2023

I dag afprøves varslingssirenerne over hele landet. Foto: Villy Fink Isaksen <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.en">CC BY-SA 2.5)</a>

I dag, onsdag d. 4. maj kl. 12, tester Beredskabsstyrelsen og politiet det landsdækkende sirenevarslingssystem.

Afprøvningen sker for at afprøve varslingssystemet, og for at befolkningen skal lære sirenevarslingssignalerne at kende og betyder altså ikke, at der er fare på færde.

Under testen onsdag vil der lyde tre signaler:

Først lyder der et varslingssignal. Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.

Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet.

Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Hvis det bliver alvor

Sker der en virkelig faresituation, er det vigtigt at vide, hvad signalerne betyder. Når varslingssignalet lyder, skal man:

  • Gå inden døre.
  • Søge information hos DR eller TV2. Her vil der være meddelelser fra politiet eller andre myndigheder. DR og TV2 vil desuden bringe informationer om varslingssituationen på tekst-tv side 150.
    -Når faren er overstået, vil sirenerne afgive afvarslingssignalet, og medierne vil orientere om, at der er sket en afvarsling.

Ring ikke til 1-1-2, fordi sirenerne hyler
Når sirenerne hyler i dag klokken 12, er der altså tale om en test, og man skal ikke ringe til hverken 1-1-2 eller 1-1-4 fordi sirenerne tages i brug – heller ikke hvis det sker på baggrund af en reel fare. Unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Det er ikke kun ved den årlige test første onsdag i maj, at sirenerne bliver afprøvet. Det bliver de faktisk hver eneste nat året rundt – bare uden lyd.

:NB:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.