27. juli 2024
shallow focus photography of brown chicken

Arkivfoto: Daisy /Pexels.com.

Fødevarestyrelsen afliver fredag mindre fjerkræbesætning med gæs, høns og ænder ved Ramløse i Gribskov Kommune efter der er konstateret fugleinfluenza blandt dyrene.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om ca. 60 stykker fjerkræ.

-Det er tredje gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Udbruddet med fugleinfluenza er det tredje siden årsskiftet. Tilbage i januar blev 15.000 kalkuner ved Skælskør og 50.000 høns ved Hedensted aflivet på grund af fugleinfluenza.

-Udbruddene viser, at sygdommen kan slå ned alle steder, og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, og holder deres fjerkræ inde eller ovrdækket, så vi bedst muligt beskytter fuglene mod at blive ramt af smitte fra de vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie.

Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.

Zoner med særlige regler

Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen nu har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.
Sådan undgår du smitte i din besætning

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.

Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, eller hvis man har færre end 100 fugle, som ikke er fjerkræ, så har man ikke pligt til at overdække dem. Af hensyn til fuglenes sundhed anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at man holder dem indhegnet og overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården..

Hvis man ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos sine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og man skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.