København: Socialrådgivere fra Københavns Kommune opsøger unge på herberger og hjælper dem til en normal tilværelse. Unge, der har oplevet en social deroute, er kommet ud af deres stofmisbrug og i arbejde.
Tidligere fik de bare inddraget kontanthjælpen og blev opgivet af systemet. Men med en opsøgende indsats er det faktisk muligt at få socialt udsatte, der ikke har overskud til at åbne rudekuverter, tilbage til en normal tilværelse. Det viser et treårigt projekt, hvor to socialrådgivere fra Københavns Kommune har opsøgt socialt udsatte unge mellem 18 og 35 år på tre af byens herberger.
Indtil videre har godt 100 unge har været i sagsbehandlernes hænder, og har fået konkret hjælp til at fra at komme ud af fjerene om morgenen til at søge arbejde og få afdækket mulighederne for at komme til at bo for sig selv. Indtil videre har 69 afsluttet forløbet, og af dem er halvdelen enten kommet i arbejde eller begyndt på en uddannelse.
– Vi tager ud på herbergerne nogle dage om ugen, og vi prioriterer at være meget tilgængelige på telefonen, så borgerne hele tiden kan komme i kontakt med os, fortæller Claus Aaen, der er sagsbehandler i Socialforvaltningen. Sammen med kollegaen Lone Bendz fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, holder han møder med de unge på herbergerne. Oftest er de begge med til møderne, så borgeren kan få hjælp til alle sine problemer på én gang.
– Borgerne siger selv, at de føler sig set og hørt i et omfang, som de ikke har oplevet før. Og det betyder, at vi kan rykke nogle af dem rigtigt langt, siger Claus Aaen.
Det lange seje træk
Den første evaluering af projektet viser, at, det er det lange, seje træk, der virker. Efter et halvt år i projektet var 5 af de 69 enten i arbejde eller under uddannelse. Det tal var steget til 10 efter et år, og der skulle gå næsten 2,5 år, inden halvdelen var i arbejde eller under uddannelse.
Tilsvarende er scenariet for de unge med alkohol- og stofmisbrug. Et år inde i forløbet var en fjerdedel enten stoffri eller havde i det mindste reduceret forbruget. Efter halvandet til to år i projektet, havde halvdelen begrænset deres forbrug.
– Hvis man har været ude i en social deroute, som er tilfældet for mange af de her borgere, så kan man ikke bare lave en radikal ændring af tilværelsen, siger Claus Aaen og fortsætter:
– Det er let nok at visitere folk til egen bolig. Men det kræver altså en indsats at få dem ud i en boligform, hvor det virker for dem og de ikke bare bliver smidt ud igen. Udgangspunktet er, at de ikke engang har overskud til at opsøge socialkontoret, så at vi kan rykke dem så langt, at de kan bo for sig selv, er flot.
Fakta:
69 unge har afsluttet projektet:
63 % har forbedret deres boligsituation markant
50 % af dem med kendt misbrug ved starten af projektet, er ude af misbruget eller har reduceret det.
40 % har i løbet af projektperioden været i arbejde eller under uddannelse