23. november 2024

Hele landet: Flere danskere taler i mobiltelefon på toilettet. Det viser en ny meningsmåling.

Du er i gang med en lang samtale med en af dine venner, og pludselig hører du lyden af et toilet, der skyller ud.

Scenariet er ikke spor usædvanligt. Seks ud af ti danskere har talt i mobil og siddet på toilettet. Og op mod en tredjedel vil gerne tale med dem, der sidder på tønden. Det viser en ny meningsmåling for Newspaq af analyseinstituttet Wilke.

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen, fra Instituttet for Fremtidsforskning, mener, at tallene udtrykker en ny tendens.

– Danskere har en fobi for at gå glip af noget. “Glippofobi” er meget udbredt. Folk er trætte af spildtid og at skulle være alene med sig selv og bare tænke, siger Klaus Æ. Mogensen til Newspaq.

Alligevel synes over halvdelen, at det er ulækkert at tale med en, der sidder på toilettet. Og det er brud på etiketten, hvis man spørger etiketteekspert og forfatter til bogen “Takt og tone i tiden”, Sanne Udsen til Newspaq.

– Det en situation, hvor vi almindeligvis foretrækker at være alene, og vi foretrækker ikke at overvære andre gøre det. Selvom man ikke fysisk er til stede, så overværer man det på distance, siger etiketteekspert, Sanne Udsen.

Tendensen er ifølge Klaus Æ. Mogensen et udtryk for, at mange danskere føler, at de skal være konstant tilgængelige.

– Når man har en mobiltelefonen, kan man træffes uanset hvor og hvornår. Mange tænker ‘så skal jeg også kunne træffes uanset hvor og hvornår’, siger Klaus Æ. Mogensen, der forklarer at en mobil har flere funktioner.

– Mobilen er et universelt redskab til at have forbindelse til netværket. Man have den på sig hele tiden, ellers føler man sig lidt ‘lost’ eller uden for forbindelse, siger Klaus Æ. Mogensen

Men selvom, man føler sig alene på toilettet, er det ikke tilfældet. Der er fyldt med bakterier og vira, og derfor kan man blive syg. Det fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen, afdelingslæge ved Statens Seruminstitut.

– Der er absolut en smitterisiko. Hvis forgængeren har en infektion, eksempel roskildesyge eller en anden diare. Der skal ikke ret meget til, hvis man får det på sine hænder fra dørhåndtag eller toiletskylleknap, sætter det på sin mobiltelefon og det næste øjeblik klør man sig i mundvigen, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.