20. maj 2024

Hele landet: Finanstilsynet advarer nu mod virtuelle valutaer som det populære Bitcoin.

Det sker i en pressemeddelse, som Finanstilsynet har udsendt i dag på baggrund af en advarsel, som den europæiske banktilsynsmyndighed EBA har udsendt.

Finanstilsynet bakker op om EBAs advarsel.

Ifølge advarslen risikerer man at miste sin virtuelle valuta på en handelsplads, ligesom man risikerer at den bliver stjålet fra ens elektroniske pung. Man har ifølge advarslen heller ikke nogen sikkerhed for, at man også fremover kan bruge den virtuelle valuta som betalingsmiddel, eller at man kan veksle tilbage til en reel valuta.

Værdien af ens virtuelle valutaer kan ændre sig meget hurtigt og kan i princippet falde til nul. Virtuelle valutaer kan blive misbrugt til kriminalitet og køb og salg af virtuelle valutaer kan have skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser.

Bitcoin har i den senere tid været genstand for betydelig medieopmærksomhed. Der foreligger ikke offentlige data om udbredelsen eller omfanget af handelen med Bitcoin og andre virtuelle valutaer i Danmark.

Finanstilsynet har vurderet, at virtuel valuta ikke er omfattet af den gældende finansielle regulering i Danmark. Finanstilsynet har således i et konkret tilfælde godkendt, at et selskab ikke skal have tilladelse for at kunne etablere sig her i landet med henblik på at drive virksomhed med veksling af reel valuta mod såkaldt virtuel valuta, herunder bl.a. bitcoin, og vice versa.

Som baggrund for afgørelsen har Finanstilsynet vurderet, at aktiviteten hverken kunne betragtes som udstedelse af elektroniske penge, udbud af betalingstjenester, valutaveksling, modtagelse af indlån eller fondsmæglervirksomhed, og at aktiviteten derfor ikke er omfattet af den finansielle regulering.

Om virtuelle valutater:
Virtuelle valutaer er en form for uregulerede elektroniske penge, som i modsætning til reelle penge ikke er udstedt og garanteret af en centralbank, og som i visse tilfælde kan anvendes som betalingsmiddel.

Virtuelle valutaer er opstået i mange forskellige former, først i forbindelse med on-line spillevirksomhed og i sociale netværk. Senere har virtuelle valutaer udviklet sig til at blive anvendt som alternativ til reel valuta.

Bitcoin er den mest udbredte virtuelle valuta, men også LiteCoin, ZeroCoin og Linden Dollars kan nævnes bl.a. de mere kendte.

Bitcoin veksles i dag med reel valuta og accepteres som betalingsmiddel i stadigt stigende omfang, både on-line og off-line i den almindelige økonomi ved køb af varer og tjenesteydelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.