5. marts 2024

Billede af <a href="https://pixabay.com/da/users/27707-27707/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1205255">Kevin Phillips</a> fra <a href="https://pixabay.com/da/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1205255">Pixabay</a>

Billede af Kevin Phillips fra Pixabay

Fyrværkeri er flot, men kan også være farligt. Her er fem sikkerhedsråd fra Fyrværkerikampagnen, som er nemme at huske.

Rådene er:

1. Brug altid beskyttelsesbriller
Dette råd er det allervigtigste! Desværre havde kun 10% af de alvorligt tilskadekomne i nytåret 2016/17 beskyttelsesbriller på. Lige meget om du selv fyrer af eller bare er tilskuer, er det vigtigt at bære beskyttelsesbriller. Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af skader fra fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Hver fjerde får øjenskader, og en del af skaderne rammer tilskuere til fyrværkeriet.

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere op i hovedet på dig. Derfor skal du kun anvende lovligt fyrværkeri. Lovligt fyrværkeri har et CE-mærke. Hvis ikke det har et CE-mærke, er fyrværkeriet ulovligt, og du må ikke anvende det. Derudover skal der medfølge en brugsvejledning på dansk, som angiver sikkerhedsafstanden til fyrværkeriet. Du må ikke indføre fyrværkeri til Danmark – altså tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
1 ud af 4 fyrværkeriskader er håndskader. Fingre eller hele hånden kan blive sprængt sammen med skytset. Du skal behandle fyrværkeriet som brugsanvisningen anbefaler – sæt raketten i en holder, sørg for at batteriet står godt fast og lad solene ligge, mens du tænder. Hvis du holder tændt fyrværkeri i hånden, kan det nemt blive det sidste, du bruger den til.

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
Det er også vigtigt, at du ikke læner dig ind over fyrværkeriet, når du tænder det. Sørg for at have en tændpind, der ikke går ud, når det blæser og hold sikkerhedsafstanden, når fyrværkeriet er antændt. På alt godkendt fyrværkeri kan du læse, hvilken sikkerhedsafstand du skal holde til fyrværkeriet.

5. Gå aldrig tilbage til en fuser
Man kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt, og så skal du være på vagt. Den kan gå af, når du mindst venter det. Lad den ligge i første omgang. Senere skal du sørge for, at den bliver fjernet, så der ikke er en anden, der kommer til skade. Brug evt. en skovl og en spand.

Kilde: Fyrværkerikampagnen

:NB:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.