25. juli 2024
a sick man covering his mouth

Photo by cottonbro studio / Pexels.com

Siden maj er der registreret et stigende antal tilfælde med kighoste, og i løbet af sommeren har antallet været støt stigende. Stigningen er set i hele landet med undtagelse af Bornholm, og i august var antallet af påviste tilfælde fire gange højere end normalt.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer derfor, at der er tale om en epidemi.

-Der er tale om en markant stigning. Det er velkendt, at kighoste optræder i epidemier med tre til fem års mellemrum, og sidst vi havde en epidemi var i 2019-2020. Typisk varer sådan en epidemi i omtrent et halvt til et helt år, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra afdelingen for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI.

følge SSI nåede antallet af tilfælde  i august op på 439.  Opgørelsen dækker over tilfælde påvist i laboratorie. Personer med kighoste, der ikke er blevet påvist i et laboratorie, indgår derfor ikke i opgørelsen. Normalt registreres der under 100 tilfælde per måned.

Kighoste forekommer i alle aldersgrupper, men der ses typisk en overvægt af tilfælde blandt børn under et år samt blandt større børn og unge. Ligeledes er der ofte en højere forekomst blandt voksne i alderen 40-50 år, formentlig fordi forældre til børn med kighoste selv bliver testet.

Vaccination genindført
Kighostevaccination er en del af det danske vaccinationsprogram, men vaccinationen giver ikke livsvarig beskyttelse. Vaccinationsprogrammet sigter primært mod at beskytte spædbørn mod sygdommen, da disse er i risiko for et alvorligt forløb.

Den stigende forekomst af kighoste har gjort, at man 1. august har genindført et  midlertidigt tilbud om kighostevaccination til gravide. Gravide anbefales at blive vaccineret mod kighoste i andet eller tredje trimester af graviditeten. Spædbarnet opnår derved en beskyttelse, der varer, indtil barnet i tre-måneders-alderen selv kan modtage den første vaccination. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.