Hele landet: Bølgerne gik højt, da minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen havde inviteret CEPOS, AE-Rådet og stadsarkitekten for København til debat om opsplitning af byen på Folkemødet på Bornholm.
– Vi skal ikke male fanden på væggen, men der er en tendens til, at hvis vi ikke planlægger ordentligt, så får vi byområder, hvor der ikke er plads til alle. Hvis vi ikke styrker fællesskabet, så får vi en amerikanisering. Det kan man jo mene, at man gerne vil, men hvis vi vil bevare den sammenhængskraft, der er i samfundet, så er det ikke den vej vi skal, sagde ministeren.
En undersøgelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser, at segregeringen – opsplitningen af forskellige befolkningsgrupper på tværs af bydele – i Danmarks fire største byområder generelt har været stigende i perioden 1985-2011. Det gælder både når man ser på høj-, mellem- og lavindkomstsgrupper, uddannelsesniveau og modtagere af offentlig forsørgelse, men Martin Ågerup ser ikke det store problem.
– Diskussionen er en smule forskruet og overdreven. Der er nogle få ghettoområder, men det meste af byen er blandet, sagde Martin Ågerup, som heller ikke kan se, at der skulle være noget galt i, at folk bor med dem, der ligner dem selv.
– For mig er det grænseoverskridende, at det skal gøres til et problem, at der er områder med mange veluddannede. Så kan man sige, at det må de ikke, men så skal man påpege, at det er et meget stort problem, sagde han.
Ministeren nedsatte i foråret 2013 tænketanken ”BYEN 2025 – Fællesskabet og det gode liv”. En af de konklusioner som tænketanken fremsatte i deres rapport, var at fællesskabet er en vigtig faktor i forhold til at undgå yderligere segregering. Og med to medlemmer fra tænketanken i panelet fik Martin Ågerup hurtigt svar på tiltale.
– Det er beboerne selv, der siger, det er et problem. Det er et problem fordi, der bliver en ensartet by – det bliver en kedelig by, lød det fra Tina Saabye
For Lars Andersen var svaret heller ikke svært, men trods uenighed, var alle trods alt enige i, at Danmark stadig ligger i den rigtige ende.
– Vi er på en gal kurs, men sammenlignet med andre lande er det ikke slemt. New York Times skrev for nylig, at hvis man vil udleve den amerikanske drøm, skal man tage til Skandinavien, som Lars Andersen sagde.
Det kunne Carsten Hansen tilslutte sig.
– Jeg tror på, at det giver forståelse og respekt for hinanden, når man mødes på tværs af sociale skel. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kan løfte hinanden i fællesskab, lød det fra ministeren.