22. juli 2024
person feeding white chicken outdoor

Arkivfoto: Alexandr Podvalny / <a href="https://www.pexels.com/photo/person-feeding-white-chicken-outdoor-375510/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

En hobbybesætning ved Skaverup nordvest for Vordingborg er ramt af fugleinfluenza og bliver lørdag aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen. Udbruddet er det femte på bare to måneder.

Det var ejeren af en hobbybesætning med 30 høns, ti ænder og to gæs , som tilkaldte Fødevarestyrelsen, da flere af dyrene døde. Statens Serum Institut har efterfølgende fundet den meget smitsomme og dødelige fugleinfluenza H5N1 i prøver fra besætningen. Derfor afliver Fødevarestyrelsen i dag, lørdag, de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen. 

Det er femte gang på bare to måneder, at hønse- og andefuglebesætninger er ramt af fugleinfluenza – heraf har tre udbrud ramt private hobbyhold.

-Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket, fordi der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle. Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle, siger dyrlæge og kontorchef Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen. 

Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

​I forbindelse med fundet af fugleinfluenza i Skaverup har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor det bl.a. er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Ved mistanke om, at der er fugleinfluenza i ens besætning, skal man kontakte en dyrlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.