Hele landet: Siden januar er der kommet 85 flere politifolk på arbejde i politikredsene eller Rigspolitiet, og i efteråret vil tallet stige med yderligere ca. 200.
Mens den samlede politistyrke er faldet en anelse med 128 personer i årets fem første måneder, er antallet af politibetjente, som er til rådighed i Rigspolitiet og politikredsene, steget svagt fra 10.315 i januar i år til 10.400 i indeværende måned.
Det skyldes, at ’politistyrken’ dækker over det samlede antal ansatte i politiet – det vil sige både polititjenestemænd og politielever på Politiskolen, mens ‘politibetjente til rådighed’ er dem, der rent faktisk er på arbejde i enten Rigspolitiet eller en politikreds og ikke sidder på skolebænken.
Ifølge prognosen fortsætter stigningen blandt sidstnævnte, så der til efteråret vil være omkring 10.600 politibetjente til at varetage kriminalitetsbekæmpelsen.
400 politielever årligt i gennemsnit
Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg maner derfor til besindighed i forhold til meldingen om, at der skal skæres i politistyrken:
– Vi vil til enhver tid gøre vores til at sikre, at der er det antal politifolk til rådighed, som er nødvendigt for, at vi kan løse vores opgaver forsvarligt og tilfredsstillende. Når det er sagt, er det rigtigt, at politiet skal effektivisere over de kommende år, og at der i den sammenhæng skal ske personalereduktioner. Men for det første er en stor del på det administrative område. For det andet vil reduktioner af politistyrken alene ske ved frivillig fratræden og ved reduceret optag på Politiskolen, siger rigspolitichefen og uddyber:
– I første halvår 2011 er der ikke optaget nye elever på Politiskolen, men det skal blandt andet ses i lyset af det historisk høje optag sidste år på 556 elever – heraf alene 380 på årets to sidste hold. Set over en længere årrække forventer vi, at der vil blive optaget omkring 400 politielever årligt for at opretholde politistyrkens størrelse.
Endnu bedre og mere velfungerende politi
Jens Henrik Højbjerg understreger, at Rigspolitiet isoleret set ikke har noget ønske om at reducere politistyrken.
– Men vi ønsker at prioritere vores ressourcer på den mest effektive måde, så vi til stadighed sikrer den bedst mulige politifaglige opgaveløsning, og blandt de effektiviseringstiltag, vi arbejder med, er der flere elementer, som medfører, at der kan spares på brugen af politiansatte, uden at det betyder serviceforringelser. For eksempel en mere hensigtsmæssig organisering af 112-alarmcentralerne, som reduceres fra syv til to, forbedringer af arbejdstidsplanlægningen, så samme politiydelse kan leveres med færre årsværk, og en mere omkostningseffektiv organisering og dimensionering af beredskabet i Københavns Politi, siger han og påpeger i den sammenhæng, at politistyrkens størrelse langt fra er det eneste, der har betydning for politiets resultater.
– Vores effektiviseringsprogram handler om at sikre et endnu bedre og mere velfungerende politi. Det skal bl.a. ske ved at udvikle organisationen og gennem en mere effektiv varetagelse af de administrative opgaver, samt ved at sikre en bedre understøttelse af den politifaglige opgaveløsning og om muligt at frigøre yderligere ressourcer hertil, slutter rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.