30. maj 2024

Foto: TV 2 DANMARK ©

Op til 80 timers arbejdsuge, bedladende chefer, brudte overenskomster og stress – det er blandt de arbejdsvilkår ansatte på danske Michelin-restauranter fortæller om i en ny TV 2-dokumentar.

Restaurationsbranchen har aldrig været kendt for gode arbejdsvilkår, men det er sjældent, at de ansatte selv tager bladet fra munden, står frem og fortæller om, hvor galt det står til. Men i den ny TV 2-dokumentar ‘Den bitre smag af Michelin’ løfter en række nuværende og tidligere ansatte  sløret for, hvad der egentlig foregår på nogle af landets fineste restauranter.

– Der må kunne skrues nogle steder, så man kan holde et niveau uden at udnytte folk så groft på deres tid og på deres velvære, siger en tidligere restaurantchef på Kokkeriet i dokumentaren.

Gennem det seneste år har TV 2s dokumentarredaktion talt med mere end 70 nuværende og tidligere ansatte på danske Michelin- og fine dining-restauranter.

15 af dem medvirker i dokumentaren, heraf nogle få anonymt. De har blandt andet arbejdet på restauranterne Kokkeriet, Kiin Kiin, Barr, Restaurant 108, Geranium og Noma.

Deres vidnesbyrd er forskellige alt efter, hvor de har arbejdet, og hvad de har oplevet. Men de fortæller samstemmende om at være ansat på normale kontrakter på 37-40 timer om ugen og i stedet blive bedt om at arbejde mellem 60-80 timer hver uge. Uden overarbejdsbetaling, afspadsering eller lignende foranstaltninger.

Det strider mod internationale regler, forklarer eksperter til TV 2. For EU’s arbejdstidsdirektiv tilsiger, at ingen ansatte må arbejde mere end 48 timer om ugen i perioder på over fire måneder.

Samme direktiv siger, at man skal have hviletid mellem vagter på minimum 11 timer. Og manglen på hviletid er noget, som selv ansatte med international erfaring i branchen bider mærke i efter at have arbejdet i Danmark.

– Overarbejde var noget, jeg havde forventet. Men jeg havde et større problem med mængden af tid mellem vagter. Jeg var mere eller mindre vant til noget lignende (hvad angår overarbejde, red.), fordi jeg har været i branchen. Men jeg var ikke vant til at gå fra arbejde til at være hjemme i måske seks-syv timer og så gå tilbage på arbejde igen, siger en tidligere tjener og bartender på Barr, der er en restaurant i Noma-familien.

Chefernes hårde tone og manglende hensyn til medarbejderne er også noget, der går igen i mange beretninger i dokumentaren.

– En kok kan bruge timer på at finde den helt rigtige rødbede til den helt rigtige rødbedesalat. Men han skænker det ikke et minuts tanke, hvordan hans ansatte har det, siger en anonym kok, der tidligere har været ansat på både Michelin- og fine dining-restauranter.

Første afsnit af blev sendt onsdag aften. på TV 2. Andet afsnit sendes onsdag d. 13. september. Begge afsnit kan også ses på TV 2 Play.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.