29. marts 2024

<a href="https://pixabay.com/users/PublicDomainPictures/">PublicDomainPictures</a> / Pixabay

Der har været mange sager fra hele landet hvor ældre er blevet narret til at overføre penge til bedragere, som udgiver sig for at være fra politiet eller banken. I Køge er to kvinder således i løbet af den seneste uge blevet narret til at overføre mere end en million kroner.

Onsdag i sidste uge anmeldte en 78-årig kvinde, at hun aftenen forinden var blevet kontaktet telefonisk af en kvinde, som præsenterede sig som Pernille Christensen fra Rigspolitiets IT-afdeling. Under påskud om, at der var mistænkelige transaktioner fra kvindens konto, blev hun overtalt til at overføre hele sin formue til flere forskellige konti i ”sikkerhedsdepot”. Den 78-årige blev nu kontaktet af ”Benjamin” en medarbejder, fra Nordeas IT-afdeling, som stod for det praktiske med at ”hjælpe” den 78-årige med selv foretage de mange overførsler.

I går anmeldte en 81-årig kvinde, at hun var blevet franarret alt, hvad hun havde på sin konto af en falsk bankmand fra Nordea. Igen ved at skabe forvirring om mærkelige transaktioner, lykkedes det bedrageren at overtale den 81-årige til selv at godkende overførslerne med Mit-Id. Pengene blev ifølge den falske bankmand overført til ”sikre konti”. Efter transaktionerne var sket afbrød ”bankmanden” opkaldet, og den 81-årige blev senere opmærksom på, at hun var blevet narret.

-Vi ved at det påvirker ofrene enormt, at de ikke gennemskuer svindlerne. Men bedragerne er enormt overbevisende, og de skaber frygt og forvirring hos ofrene. Ofte samarbejder flere svindlere, og de fastholder borgeren i røret, så de ikke når at tænke sig om. Det kan ske for alle, siger politiassistent, Randi Mortensen, som arbejder i kriminalpræventive sekretariat, der arbejder intensivt med at undersøge svindlernes metoder, og advare de ældre om risikoen for at blive snydt.

Politiet oplyser, at i begge tilfælde nævnte bedragerne, at der skulle være transaktioner i gang til en ”Erik”, som virkede mistænkelig. Politiets Nationale Center for IT-relateret Kriminalitet efterforsker nu sagerne og få afklaret, hvortil pengene er overført.

Politiet: Advar ældre pårørende

De to sager fra Køge får endnu engang politiet til at opfordre folk til at advare sin omgangskreds og ældre pårørende til at være skeptiske overfor alle opkald om pengesager – også selvom telefonnummeret, der ringes fra virker reelt, da de kan forfalskes. Politiet opfordrer til, at man blot lægger på – man behøver ikke være flink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.