27. april 2024

Hele Landet: Chikane og trusler får vagtfirmaer til at sige nej tak til opgaver i danske ghettoer

Sikkerhedsfirmaer kan ikke få deres vagtfolk til at arbejde i socialt belastede boligområder. Bazar Vest har installeret kameraer i stedet.

Smadrede biler, trusler om vold og et stigende antal arbejdsskader er konsekvenserne af, at det er blevet mere risikabelt at arbejde som vagt i de mest belastede danske boligområder.

Forholdene er i de seneste år blevet så utrygge, at de ansatte siger nej tak til at arbejde i områder som Gellerupparken i Århus, Vollsmose i Odense og Mjølnerparken i København.

– De tre steder vil vores medlemmer helst ikke arbejde alene. Sikkerheden er simpelt hen ikke god nok. Vagterne oplever meget store verbale udfald og trusler. Der bliver kastet ting efter dem, og virksomhederne har fået smadret utallige biler, siger John Dybart, der er formand for 3.000 vagtfolk i Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening, til Nyhedsbureauet Newspaq.

I en spørgeskemaundersøgelse for nylig svarede 56 procent af vagtfolkene, at de i løbet af de seneste fire år har været udsat for trusler eller vold.

Samtidig er der sket en tidobling i antallet af arbejdsskadeanmeldelser blandt medlemmerne, konstaterer John Dybart.

Hos Danmarks største sikkerhedsfirma, G4S, har man sagt nej tak til at stille med vagter i Bazar Vest ved Gellerupparken.

– Vi måtte trække os, fordi vores medarbejdere ikke ønskede at være der. Der er grupper af unge, der ikke har respekt for vagterne. Det er meget værre end andre steder, siger adm. direktør Kristian Durhuus.

I Bazar Vest har man sat kameraovervågning op i stedet for at have vagter til at gå rundt mellem butikkerne og de handlende.

– Vi har nu kameraer over det hele. Og det fungerer udmærket. Det koster under et halvt års vagtservice, siger bazarchef, Jørgen Skov.

Billedet af Gellerupparken og Bazar Vest som så utrygt, at vagtfolk ikke kan arbejde der, kan han ikke genkende. Kriminaliteten i området er faldet drastisk, efter politiet har ændret den faste normering på politistationen i Brabrand fra fem til 20-25 betjente, siger han.

– Det har ændret radikalt på forholdene, så der er mere nærhed med politiet og tryghed. Men altså Gellerup er et helt specielt område. Det er klart, at hvis de unge føler, der er nogle, de kan spille bolden op imod, så er det ikke let. Men hvis man tager det stille og roligt, så skal det nok gå, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.