Hele landet: Svage sjæle og folk i økonomisk uføre lader sig lokke til at optage lån med op til flere millioner procent i årlige omkostninger.
De lover lette penge, men tager røven på din tegnedreng.
En undersøgelse foretaget for Newspaq afslører, at udbyderne på det grå sms-lånemarked blæser højt og flot på alle regler i deres forsøg på at narre kunderne. Forbrugerombudsmanden er gået ind i sagen, og er klar til at politianmelde selskaberne
Sagen drejer sig om de kortfristede smålån på 15 dage eller en måned. Det er lån, man let optager ved at sende en sms eller udfylde en miniformular på en hjemmeside. Skyggesiden af de lette tilbud er bare, at låneudbyderne lyver i stor stil om, hvad omkostningerne på lånene reelt er. Og den er høj. Den uafhængige økonomiportal Mybanker har gennemgået vilkårene for Newspaq og regnet ud, hvad man reelt betaler i årlige omkostninger (ÅOP).
I flere tilfælde tager selskaberne mere end 5 millioner procent om året i ÅOP. Men en del af låneudbyderne undlader ganske ulovligt helt at oplyse, hvad ÅOP er på deres lån.
– Ja, når rockerlån bliver for billige, tager man et sms-lån, konstaterer Elisabeth Arendt fra Mybanker til Newspaq.
Men svindelnummeret stopper ikke her. For de kunder, der er hoppet i sms-lånefælden og pludselig opdager, hvordan de bliver tørret, kan heller ikke komme ud af lånene igen, selvom loven burde sikre dem.
Ifølge Forbrugerombudsmandens retningslinjer har man 14 dage til at fortryde, hvis man optager et sms-lån. Fortryder man sit lån, må selskabet højst kræve 50 kroner i gebyr, hvis lånet er mindre end 1.500 kroner, og 100 kroner, hvis lånet er større.
Tre af låneudbyderne oplyser dog selv på deres hjemmesider, at de bryder den regel. Tre andre udbydere fortæller ligeledes, at de bryder reglerne, da Newspaq ringer og udgiver sig som interesseret kunde.
– Vi kan jo ikke tjene penge, hvis folk bare kan annullere aftalen uden at skulle betale mere end gebyret, udtrykker én kundeservicemedarbejder sig.
Men den model går ikke, og det kan nu koste selskaberne en politianmeldelse.
– Hvis man opkræver en forholdsmæssig andel af lånegebyret, er der reelt tale om renter i fortrydelsesperioden. Det vil være i strid med fortrydelsesreglerne, og de sager vil jeg nu kigge nærmere på, siger Forbrugerombudsmand Henrik Øe til Newspaq.
En aktindsigt, som Newspaq har lavet, dokumenterer, at Forbrugerombudsmanden allerede har rettet henvendelse til flere af selskaberne med krav om, at de omgående skal følge retningslinjerne, hvis de vil undgå en bøde. Det fremgår samtidig, at en politianmeldelse ligger og venter på at blive afsendt den 31. maj, såfremt sms-udlånerne ikke retter ind.
Flere og flere danskere er kommet i så stor nød, at de hopper på sms-lånevognen. I første kvartal af 2010 blev der optaget 5.000 af de hundedyre lån ifølge tal som tre af de otte lånudbydere har oplyst Forbrugerombudsmanden. Det er en voldsom stigning i forhold til 2009, hvor der i det samlede år blot blev optaget godt 11.000 lån. Og da fem udbydere slet ikke oplyser antal udlån, er den samlede mængde naturligvis noget højere.
Det har ikke muligt at få kommentarer fra sms-låneselskaberne.