Hele landet: Lumre chefer betaler sig gang på gang fra overgreb. HK og 3F raser.
Almindeligvis moderate jurister er ikke i tvivl. Ofre for sexchikane bliver tilkendt alt for lave erstatninger.
Grov befamling på numsen, hænderne ind under trøjen og møgbeskidte beskeder på mailen.
Det er eksempler fra virkelighedens danske arbejdsmarked på sexchikane.
Men ofre for sexchikane må tage til takke med en nærmest symbolsk erstatning, mener jurister og fagforeningsfolk, der kalder på ændret retspraksis.
De allerhøjeste erstatninger ligger nemlig på 50.000 kroner. Og det er så lavt, at lumre arbejdsgivere igen og igen gentager deres overgreb.
– Vi har en konkret sag med en chef, som bare bliver ved og ved, forklarer Jeanette Hahnemann, der er juridisk konsulent i HK, til Newspaq.
Hun kalder uden omsvøb erstatningerne “latterligt lave.”
Peter Breum fra advokatfirmaet Elmer og Partnere, der er landets førende advokat i erstatningssager om sexchikane, bakker op.
– Set i forhold til de krænkelser, som kvinderne er ude for, så er erstatningerne uacceptabelt lave, siger han til Newspaq.
De fleste sexchikaneramte kvinder mister nemlig jobbet, får psykiske problemer og i flere tilfælde fører overgrebene til skilsmisse, fordi kvindernes seksualitet bliver ødelagt. Og så rækker 40.-50.000 kroner ikke langt, påpeger Peter Breum.
Også i 3F er man oprørte over erstatningsniveauet.
– Jeg synes, beløbet er alt for lavt, når man ser hvilke konsekvenser sexchikane har for de ramte, siger næstformand i 3F Nordhøjfyn, Annette Christiansen, der har haft flere sager om sexchikane over sit skrivebord.
Hun peger på, at de lave erstatninger gør, at kvinderne er udsat for yderligere fornedrelse.
– Problemet med den lave erstatning er, at den over for det omgivende samfund signalerer, at det ikke var så slemt endda, påpeger hun over for Newspaq.
De to københavnske jurister bider især mærke i, at erstatningerne slet ikke står mål med erstatningen for uberettiget fyring ved graviditet, hvor erstatningen ligger i niveauet fra fem til 15 måneders løn.
Sexchikane er yderst tabubelagt, fortæller alle med erfaring på området. Derfor mener fagforeningerne, at de kun ser en brøkdel af overgrebene.