Nordsjælland: Nordsjællands Politi indfører som et pilotprojekt bevisalkometre, som på stedet kan afgøre mængden af alkohol i kroppen hos bilister uden brug af blodprøve.
Som den første politikreds indfører Nordsjællands Politi de såkaldte mobile bevisalkometre, som vil gøre det både nemmere og hurtigere at afsløre spritbilister. Bevisalkometrene kan nemlig måle alkoholindholdet i udåndingsluften så nøjagtigt, at resultatet kan bruges som bevis med det samme.
Dermed bliver den blodprøve, som bilister i dag får taget, når der er mistanke om spirituskørsel, overflødig, hvilket medfører betydeligt kortere sagsbehandlingstider.
– Dels skal vi ikke længere køre bilisten til lægen eller sygehuset for at få taget blodprøve. Dels skal vi ikke afvente resultatet af blodprøven fra Retskemisk Institut. Vi kan med det samme konstatere, hvor meget alkohol, der er i udåndingsluften og om nødvendigt frakende bilisten kørekortet på stedet. Det bliver også en fordel for bilisterne, som slipper for at gå og vente på en afgørelse, der godt kan trække ud i over en måned, siger politiassistent Martin Garfort fra Nordsjællands Politis Færdselsafdeling. Han er en af de første betjente, som er blevet uddannet i brugen af det nye bevisalkometer.
Alkometret fungerer på den måde, at bilisten får en udåndingstest med fem minutters mellemrum, hvis et almindeligt alkometer har konstateret en alkoholpromille på over 0,50. Resultatet udregnes på baggrund af middelværdien af de to udåndinger minus 15 procents sikkerhedsfradrag.
Bevisalkometrene forventes indført i hele landet inden udgangen af 2011. Der trækkes blandt andet på erfaringer fra flere andre nordiske lande, der har brugt stationære eller mobile bevisalkometre i en årrække. I Sverige har politiet anvendt mobile bevisalkometre siden 2001 og sammenlagt foretaget mere end 100.000 prøver. I 90 procent af alle sager om spirituskørsel, har bevisalkometret været anvendt som bevisførelse.