18. maj 2024

Hele landet: Hvert fjerde hjem har ingen røgalarm i loftet. Det kan få dødelige konsekvenser. Derfor skal røgalarmer være lovpligtige, mener SF.

I aften skyder vi det nye år ind med et brag af fyrværkeri og fest.

Men når den sidste raket er fyret af, og den sidste slurk champagne er drukket, glemmer vi måske at få slukket stearinlyset. Og det kan få alvorlige konsekvenser.

I mere end hvert fjerde danske hjem hænger der nemlig ingen røgalarm, viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Beredskabsstyrelsen, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.

– Det betyder jo, at man, når man sover, ikke bliver advaret om begyndende røgudvikling. Og det kan få fatale konsekvenser, siger overingeniør i Beredskabsstyrelsen, Peter Hofman-Bang, til Newspaq.

Det er de helt unge mellem 18-25 og de ældre over 65, der har dårligst styr på brandsikkerheden, viser de nye tal. Og årsagen til de manglende røgalarmer er ganske enkelt dovenskab.

– Den overvejende begrundelse for ikke at have installeret en røgalarm er, at ‘det har man ikke lige fået gjort.’ Bevidstheden om vigtigheden af en røgalarm fejler nemlig ingenting, siger Peter Hofman-Bang.

Pr. 1. december 2004 blev det vedtaget ved lov, at der skal være elektriske røgalarmer i alle nyopførte boliger. Men 29 procent af alle danske hjem har altså ingen røgalarm siddende i loftet.

I Norge er det derimod lovpligtigt at have en røgalarm i alle hjem, og derfor vil SF’s boligordfører, Nanna Westerby, nu igen tage emnet op i Folketinget.

– Vi har set i vores nabolande, at det kan redde menneskeliv at have lovpligtige røgalarmer. Derfor vil vi meget gerne se på, om vi ikke også skal have indført det i Danmark, siger hun til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.