Frederiksberg: Budgetnedskæringer for specialklasseundervisning er ét af de midler, danske kommuner tager i brug for at spare penge.
Svage elever skal betale regningen for kommuners spareplaner. I Frederiksbergs Kommune er man i øjeblikket ved at vedtage et ekstraordinært sparekatalog for at begrænse kommunens budgetoverskridelse, og der vil man i indeværende år hente to millioner kr. fra specialundervisningen, erfarer Nyhedsbureauet Newspaq.
Den plan får formand for Frederiksberg Kommunes lærerforening til at tænde alle advarselslamper.
– Når man skærer på specialundervisning, rammer man de allersvageste elever. Men det rammer også de andre elever, der går i klasse med dem, som har brug for meget hjælp, fortæller lærerformand Ane Søegaard til Newspaq.
Gennemføres spareplanen, skal børn med ADHD, autisme eller Aspergers syndrom i højere grad sluses ind i klasser med almindelige elever, og undervisningsstøtten til specialeleverne bliver reduceret.
På Frederiksberg Rådhus skal man i alt spare 73 millioner kroner i indeværende budgetår. Sparekniven er ikke endelig ført, men forslaget om nedskæringen på budgettet for specialelever er på vej til at blive behandlet nu.
– Socialdemokraterne er meget skeptiske over at skulle spare på specialundervisningen. Der er sat en analyse i gang, og vi vil godt se resultatet af den analyse, før vi træffer en beslutning. For to millioner kroner er en mange penge på det her område, lyder det fra 2. viceborgmester Katrine Lester (S) til Newspaq.
Og spareplaner på specialundervisningen har konsekvenser for både stærke og svage elever, vurdere pædagogisk ekspert.
– Det kan ikke undgås, at sådan noget kommer til at gå ud over nogle elever. Jeg tror dog først og fremmest, at det kommer til at gå ud over de svage elever. Men det kan også gå ud over de stærke elever, fordi lærerne får mindre tid til dem, da de skal koncentrere sig mere om de svage elever, siger professor fra Danmarks Pædagogiske Universitet Niels Egelund til Newspaq. Han glæder sig dog over, at man i de økonomisk gode år skruede voldsomt op for midlerne til specialundervisning.
Tendensen med at lade specialeleverne holde for, når kommunen skal have budgettet til at hænge sammen, er dog ikke kun Frederiksbergsk.
Danmarks Lærerforening oplever, at kommuner over hele landet skruer ned for midlerne til specialundervisningen.
– Regeringen har en målsætning om, at 95 procent af alle elever skal have en ungdomsuddannelse. Så bliver vi også nødt til at kunne give et særligt tilbud til de elever, der har særlige vanskeligheder, og det er bestemt ikke det, vi oplever i øjeblikket, slår formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo fast over for Newspaq.
Tendensen med nedskæringer på specialundervisningen i landets skoler får tidligere skolelærer og nuværende SF-formand, Villy Søvndal, til at undre sig.
– Det er jo helt absurd, når regeringen festtaler om, at vi skal have verdens bedste folkeskole, at man så ude i virkeligheden afskediger lærere, siger han til Newspaq.
Frederiksberg Kommune har mere end 400 millioner kroner liggende på kommunekistebunden. Borgmester Jørgen Glenthøj var desværre sygemeldt i dag og havde ikke mulighed for at fortælle, hvorfor man ikke anvender nogle af de penge i stedet.