København: Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons lysekroner i Københavns opera ligner det bagvedliggende Christianas logo til forveksling.
En snedig hentydning til Operaens placering på Holmen foran Fristaden Christiania – eller et pudsigt tilfælde?
Mystikken om den dansk-islandske stjernekunstner Olafur Eliassons tre lysekroner i den højtloftede foyer lever i bedste velgående.
Spørger man på fristaden er lysekronerne en genial reklame – og en drillepind til bygherren Mærsk Mc-Kinney Møller i rederiets hovedsæde på Esplanaden tværs over vandet.
– Det er det største Christiania-logo i byen, men det er næppe et ønske fra Hr. Møller selv. Jeg kan ikke lade være med at smile, når jeg ser Operaen, siger Thomas Ertmann, talsmand for Christiania.
Set tæt på er lysekronerne multifarvede, men på lang afstand ses de som tre gule sole på den orange ellipse rundt om scenen.
Men christianitterne må tro om igen, hvis man spørger Olafur Eliassons repræsentant i Skandinavien, galleriejer Claus Andersen.
– Det er megagrineren, at det ligner Christiania-logoet bag ved. Men jeg har selv spurgt ham (Olafur Eliasson, red.) direkte. Og han har altså ingen dagsorden. Det er 100 procent tilfældigt, siger Claus Andersen.
Han tilføjer, at spørgsmålet aldrig har været drøftet med bygherren Mærsk Mc-Kinney Møller, og at Olafur Eliasson har haft fuld kunstnerisk frihed til at udsmykke Operaen.
Men bevidst eller ej, så er christianitterne stadig glade for reklamen.
– Folk kender jo logoet i forvejen, så i stedet for at se på en stor grå klods, så er det godt, at folk kan se noget, de kan identificere sig med sig med, og noget som symboliserer hygge og frisind, siger Thomas Ertmann.
Spørgsmålet om lysekronerne blev første gang rejst i Mikael Bertelsens Den 11. time på DR2. Men dengang svarede Olafur Eliasson hverken ja eller nej på spørgsmålet.
I programmet nævnte den dansk-islandske kunstner de problemer mellem bygherren Mærsk Mc-Kinney Møller og arkitekten Henning Larsen, der nu har offentliggjort sin side af sagen i bogen “De skal sige tak!”.
I DR2-programmet nævnte Olafur Eliasson dog, at han har haft et godt samarbejde med Mærsk-chefen.
Nyhedsbureauet Newspaq har forsøgt at komme i kontakt med Olafur Eliasson, der bor i Berlin, men grundet travlhed har det ikke været muligt at få billedkunstneren i tale. A.P. Møller Mærsk-koncernen har heller ikke besvaret Newspaqs henvendelse.